Урочистості з цієї нагоди за традицією влаштували в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Котляревського. Організаторами згаданого творчого змагання стали фахівці департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА. На перемогу в семи номінаціях і Гран-прі цьогоріч претендували творці 52 видань — автори текстів та видавці. Авторитетне журі оцінювало різні книжки — історико-краєзнавчі, поетичні, прозові, університетські, дитячі, культурно-мистецькі й іміджеві. При цьому, звісно, враховувалася, так би мовити, профільна специфіка. Незмінними залишалися вимоги до належного змістовного наповнення й поліграфічного оформлення кожного видання — від багатосторінкового фоліанта до тоненької брошури.

На переконання організаторів конкурсу, він покликаний сприяти не лише «виживанню» книжки в часи масового поглинання друкованих текстів різними ґаджетами — її популяризації та, власне, розвитку книговидавництва. Особливо тоді, коли йдеться про некомерційні видання. Щоб не загубити їх у буревіях ринкової стихії, на Полтавщині, починаючи з 2000 року, згідно із затвердженою депутатами облради програмою за кошти обласного бюджету видано понад 140 назв соціально значущих книжок загальним накладом 87,4 тисячі примірників.

Ще кілька десятиліть тому такий наклад вважався досить скромним навіть для однієї книжки... Та для того щоб видати згадану бібліотечку з менш як півтори сотні назв, знадобилося майже 5,93 мільйона бюджетних гривень. Як бачимо, без «поправок», зокрема й фінансових, на зовсім інші умови функціонування книговидавничої галузі все ж не обійтись. Але за будь-яких обставин книжок, написаних і виданих на Полтавщині, чекають читачі. Про це свідчить успіх таких видань на всеукраїнських і регіональних виставках, які останнім часом їхні творці з краю Сковороди, Котляревського та Гоголя відвідують регулярно. Зрештою, неабиякий потенціал місцевих авторів і видавців підтвердила найвища нагорода цьогорічного конкурсу. Гран-прі здобуло видання Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені 

М. Ярошенка «Портретний живопис ХVІІІ—ХХ століть. Каталог виставки» (на знімку), упорядковане директоркою згаданої скарбниці минувшини Ольгою Курчаковою та її заступницею з наукової роботи Світланою Бочаровою й видане приватним підприємцем Сергієм Говоровим. За скромним підзаголовком цієї книжки насправді «ховається» розкішний, щедро ілюстрований мистецький альбом, у якому поєдналися глибокий фаховий аналіз полотен художників і високий рівень їхнього поліграфічного відтворення на папері. Все те помітили, як то кажуть, із першого погляду не лише ті, хто виставляв творцям альбому найвищі конкурсні бали.

Фото автора.