Третій комітет Генасамблеї ООН на засіданні в четвер підтримав проект резолюції про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації. Як повідомили в місії України в ООН у Твіттері, за документ, співавторами якого стали 38 держав, віддали голоси 67 країн — членів комітету, проти проголосували 23. Резолюція засуджує масові затримання активістів та захисників прав людини на підставі звинувачень у підтримці тероризму, закликає припинити переслідування і звільнити осіб, затриманих за висловлення власних думок, зокрема до початку окупації, засуджує практики призову чоловіків до лав російської армії та кримінального переслідування тих, хто ухиляється від служби в армії країни-окупанта.

Також резолюція, проект якої підтримав Третій комітет Генасамблеї ООН, вимагає від РФ припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму шляхом переселення туди свого населення і примусового виселення. Документ набере чинності після його прийняття Генасамблеєю ООН. Голосування має відбутися в грудні.

МЗС України привітало схвалення резолюції. «Цей документ є важливим елементом політики деокупації тимчасово окупованих територій України, яка послідовно здійснюється», — заявили у  міністерстві, повідомляє прес-служба  МЗС. Потужним сигналом, відзначили у відомстві, стала фіксація у резолюції факту здійснення державою-окупантом політики, яка має на меті примусову зміну складу населення півострова шляхом переслідування окремих категорій кримчан, зокрема представників кримськотатарського народу, репресій проти правозахисників, так і через переселення на тимчасово окуповану територію свого власного населення. «Така практика прямо заборонена міжнародним гуманітарним правом, є порушенням Женевських конвенцій 1949 року та кваліфікується як воєнний злочин», — наголосили в міністерстві. Документ нагадує, що, відповідно до резолюції ГА ООН «Про визначення агресії» (1974), ніякі територіальні надбання чи особлива вигода, які були отримані в результаті агресії, не є і не можуть бути визнані законними.

У МЗС підтримали заклик резолюції до РФ забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій і неурядових правозахисних організацій до окупованого півострова та наголосили, що їхня присутність та дотримання державою-окупантом міжнародного права з прав людини і міжнародного гуманітарного права має надважливе значення для недопущення подальшого погіршення ситуації.