У 2018-му копали на круг по 569 центнери, нині — 419.

Тому й цукру зварили менше. Станом на 15 листопада на шести заводах загалом виробили 235 тисяч тонн. Уже очевидно, що минулорічного показника — 424 тисячі тонн — досягти не вдасться.

Копати корені залишилося на останніх 500 га (цьогоріч цукристі вирощували на 44,2 тисячі гектарів). Із доставлених на кагатні поля цукроварень 1,6 мільйона тонн сировини переробили 1,5 мільйона. За підсумками нинішнього виробничого сезону в регіоні матимуть у кращому разі 300 тисяч тонн цукру.

— Підвели природні умови, — ділиться думками заступник керівника департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк. — Навесні насіння здебільшого поклали у сухий ґрунт. Дощів не дочекалися навіть тоді, коли вже минали оптимальні строки для посіву. Копати теж почали у незвично пізні для регіону терміни. Теж через несприятливі погодні умови.

Ще одна причина — скорочення посівних площ. На ринку склалася низька ціна на солодкі кристали. Буряків посіяли майже на десять тисяч гектарів менше порівняно з 2018-м.

Два із шести цукрозаводів уже завершили роботу.

Незважаючи на значне скорочення виробництва солодкого «піску», ціна на цукор тримається на рівні минулого року. Оптові покупці пропонують 12—13 тисяч гривень за тонну. На одному із заводів стверджують, що в них готові були купити продукцію не дорожче як по 10 тисяч гривень.

— За логікою мало б бути так: менше продукції — вища ціна, — каже економіст Леонід Козодой. — Насправді вона поки що тримається на попередньому рівні. Не тільки в оптовиків. У роздрібній мережі цінники теж не переписали. В одному з торговельних центрів Вінниці цукор продають по 13 гривень за кілограм. Це на дві гривні дешевше, ніж на сусідньому з магазином ринку «Урожай».

За словами співрозмовника, подорожчання цукру неминуче. Цінники почнуть змінюватися ближче до весни, і тенденція продовжиться влітку, у сезон заготівлі ягід.

До речі

Понад 1,1 млн тонн цукру з буряків нового врожаю вже зварено в Україні. Як повідомили в галузевій асоціації «Укрцукор», перероблено 7,4 млн т солодких коренів з доставлених на заводи 8,3 мільйона. У масштабах країни, інформує прес-служба Мінагрополітики, з 94% площ накопано 9,1 млн т буряків. Найбільше на Вінниччині — 1,8 млн т, Хмельниччині — 1,3 млн, Тернопільщині та Полтавщині — по 1,1 млн, Київщині — 633 тис., Житомирщині — 590 тис., Львівщині — 550 тис. т. Середня врожайність — 440 ц/га. Торік на цей час збирали майже по 500 центнерів цукрових буряків з гектара.