Буксирування українського бронекатера.

Фото з сайту ua.krymr.com

Учора кораблі ВМС України, які були захоплені ФСБ РФ у Керченській протоці торік у листопаді, почали свій шлях додому.

«18 листопада в акваторії Чорного моря почато процес з повернення українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» і буксира «Яни Капу». Зараз українські буксири «Титан», «Гайдамаки» і пошуково-рятувальне судно «Сапфір» разом з катерами й буксиром почали рух у напрямку материкової України», — сказано в повідомленні на сторінці ВМСУ у Фейсбуці.

У понеділок близько 4.00 ранку буксири, які мають доправити наші катери та буксир, прибули в район очікування. Про це повідомив на сторінці Фейсбук голова наглядової Ради Майдану закордонних справ Андрій Клименко, передає Укрінформ.

«Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», редакції BlackSeaNews і «Майдану закордонних справ» повідомляє, що близько 4:00 (київський час) 18.11.2019 буксири прибули в район очікування, де має відбутися передача захоплених кораблів ВМСУ», — йдеться в повідомленні.

Повернення Україні двох катерів і буксира, які були захоплені в 2018 році, відбувається згідно із планом. Про це ближче до опівдня в коментарі УНН учора заявив командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко. «Триває процес. Офіцери перебувають у точці, про яку говорили. Усе за планом», — сказав він.

Ранком у понеділок російський адвокат Микола Полозов зазначив, що Росія фактично виконує рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, повертаючи українські військові кораблі.

«Виключно, це виконання рішення трибуналу. Тут важливо розділяти агресивну риторику російської влади та фактичні дії, які вони здійснюють. От вони (Росія. — Ред.) заявляли, ми не визнаємо юрисдикцію трибуналу, ми не братимемо участі у засіданнях.

Проте вони брали участь у всіх процесах і надавали необхідні звіти. Для них критично важливо виконувати рішення трибуналу», — сказав адвокат.

На його думку, РФ не бажає відкрито показувати визнання й виконання рішення гаазького суду, тому вигадує  різні форми. «Наприклад, обмін. Або як зараз от цю передачу кораблів. Але факт залишається фактом. Моряки вже вдома, кораблі незабаром повернуть», — зазначив адвокат.

Зі свого боку напередодні в прес-службі Прикордонного управління ФСБ Росії по Криму повернення Україні кораблів ВМСУ анонсували на 18 листопада з формулюванням «відповідно до досягнутих з українською стороною домовленостей»... Учора ближче до обіду російське агентство ТАРС із посиланням на МЗС РФ повідомило, що передача кораблів відбулася. Цю інформацію підтвердили у ВМС України.

З історії питання:

25 листопада 2018 року російські кораблі в Керченській протоці атакували українські катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід від порту Одеси в порт Маріуполя. Під час агресивних дій Росії 24 українські моряки були захоплені в полон, троє з них дістали поранення.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських моряків і звинуватив їх у нібито незаконному перетині російського кордону (ч.3 ст.322 КК Росії, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до шести років). Усіх військовополонених доправили із Криму в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». Над ними відбувся суд. 25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм можливість повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною й Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, у рамках якого, зокрема, було звільнено 24 полонених моряків.

4 листопада МЗС України направило Росії ноту із проханням повідомити, де й коли українські військові можуть забрати захоплені в Керченській протоці кораблі.