На знімку: до пам’ятного знака Олександру Засядьку в центрі Лютеньки з квітами прийшли наймолодші учні місцевої школи.

Тож саме цими днями на його малій батьківщині відбуваються завершальні заходи на пошанування ювіляра, що тривали майже весь рік. Про наймасштабніші з них — у Полтаві та селі Лютенька Гадяцького району, де з’явився на світ майбутній винахідник грізної зброї, — наша газета вже розповідала. Нагадаємо, що у вересневому круглому столі та відкритті оновленого іменного сільського музею, крім земляків вихідця зі знаного козацького роду, сина головного гармаша Запорозької Січі, взяли участь чимало гостей із різних куточків нашої держави.

Серед них були й продовжувачі справи Олександра Засядька — творці сучасної ракетно-космічної техніки з розташованого у Дніпрі державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне».

Ті зустрічі, презентація розкішної музейної експозиції, театралізоване відтворення основних віх біографії конструктора та наукові доповіді під час круглого столу, роздуми фахівців про минуле й сьогодення нашого ракетобудування запам’яталися всім учасникам небуденного дійства. Не минулося тоді й без прагнення найдоскіпливіших шанувальників минувшини докопатися до окремих деталей життєпису винахідника. Зокрема тих, які стосуються точної дати його народження.

— Плутанини у датах справді багато, — зауважує в розмові з власкором «Голосу України» педагог-ветеран, невтомний краєзнавець, колишній багаторічний директор Лютенської школи, ініціатор створення згаданого музею Іван Чайка. — Але тепер у мене немає жодних сумнівів у тому, що Олександр Засядько народився 7 листопада 1779 року за старим стилем, тобто 20 листопада за новим. Адже про це написано в родовідній книзі дворянства Харківської губернії, яку мені допоміг розшукати колишній випускник нашої школи Олександр Ірклієвський.

Як відомо, останні роки життя, позначені тяжкою хворобою, видатний уродженець Лютеньки прожив у своєму маєтку під Харковом і був похований у тамтешньому Курязькому монастирі. Тож на Харківщині його також вважають своїм.

Про це та багато інших цікавих фактів із життя творця перших вітчизняних бойових ракет можна дізнатися з експозиції згаданого розширеного й оновленого музею в Лютеньці, який гостинно приймає відвідувачів.
Іван Чайка подякував редакції «Голосу України» за популяризацію музею й висловив сподівання на те, що невдовзі він стане знаною по всіх усюдах туристичною перлиною краю.

Оскільки ювілейна дата припала на робочий день, то районний захід на пошанування видатного земляка у Будинку культури села Лютенька, за словами Івана Чайки, відбудеться в неділю, 24 листопада. Просвітницько-мистецьке дійство з нагоди 240-річчя із дня народження Олександра Засядька триватиме під девізом «Від землі — до космосу». Нагадаємо, що свій іменний кратер конструктор перших бойових ракет має навіть на Місяці. А на землі, де він народився, стежка пам’яті про нього ніколи не заростає.

Фото автора.