Недовіру законопроекту, що відкриває шлях до продажу земель сільськогосподарського призначення, висловили аграрії Вінниччини під час зустрічі з міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофієм Миловановим. Вигуками "Ганьба!" проводжали посадовця.

Відкликати і доопрацювати законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" закликали міністра присутні аграрії.

У переповненій залі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААНУ, де відбувалася зустріч, не знайшлося жодної людини, яка б висловилася на підтримку документа. Крім самого посадовця, зрозуміло. Уже на початку він змушений був вибачатися -- форум, присвячений питанням земельної реформи, розпочали із запізненням: учасники чекали міністра. 

-- Наш край є потужним аграрним регіоном, тому питання використання земельних ресурсів є дуже важливим, -- зазначив під час відкриття зібрання голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський. 

За його словами, до уваги буде взято висловлені на форумі зауваження і пропозиції. Суть усіх виступів фермерів, керівників сільгосппідприємств, науковців, представників органів місцевого самоврядування, депутатів облради зводилася до того, що відкриття ринку землі нині не на часі.  

За неї життя віддають, а ми її продавати хочемо

Депутат Вінницької облради, представник Асоціації фермерів та приватних землевласників області Сергій Лановик зазначив, що неправильно продавати землю у час, коли за неї українці віддають життя у війні з агресором.  Його слова викликали оплески присутніх.

-- Там, на Сході, відстоюють територію України, а ми намагаємося її продавати, -- каже Сергій Лановик. -- Це не патріотично і не по-людськи. Учасники війни запитують: чому так відбувається? Треба розуміти, на що наражаємо суспільство. У всьому світі намагаються зберегти землю у власності держави, а ви хочете її продати...

Учасниця АТО кандидат наук Вінницького національного технічного університету Світлана Бевз повідомила: навіть не подавала заяву на отримання землі, що її гарантує держава захисникам країни. Так само робить дехто з її побратимів. Тому що найперший обов'язок -- звільнити землю від ворога.

-- Спершу потрібно відвоювати нашу святу землю в окупанта, а тоді вже ділити, -- наголосила Світлана Бевз. -- Те, що ви робите, заганяєте у рабство наших ще не народжених дітей. У вас великий кредит довіри, не ганьбіть себе таким рішенням.

Міністр відповів різко: "Я вже чув риторику про геноцид, рабство і святу землю,-- сказав він і назвав прізвище керівника однієї з політичних сил. -- Можливо, потрібно почекати ще 20 років? Це те, що ви пропонуєте. Дуже хороший варіант для того, щоб нічого не робити".

Після цих слів у залі прозвучали перші вигуки "Ганьба!". Частина учасників стала покидати зібрання. Натомість міністр наполегливо намагався переконати присутніх у правильності прийнятого рішення. 

Дослівно

-- Ми не продаємо державну землю, ми передаємо її громадам, -- наголосив Тимофій Милованов. --  Громада буде сама вирішувати, що з нею робити -- продавати, здавати в оренду, тримати як банк і з цих грошей жити. Ми повертаємо землю громадам.

Друга частина реформи -- є власники паїв, і вони мають право самостійно розпоряджатися своєю землею. Якщо людина хоче продати свою землю, то вона має право це зробити.

Про здешевлення кредитів

На купівлю земель сільськогосподарського призначення передбачено здешевлення кредитів для аграріїв до 3--5%. З цією метою вже виділено 4 мільярди гривень. 

-- Нам іти по кредити, а олігархи уже сидять на мішках з грішми і чекають вашого закону, -- зазначив один з учасників форуму. -- Хіба ви не розумієте, що ми, ті, хто безпосередньо працює на землі, не зможемо з ними конкурувати, кредити для нас будуть обтяжливі?

Міністр погодився з важливістю питання фінансової підтримки. Навів приклад Грузії.  За його словами, там селяни можуть купити землю за 50% її вартості, інші покупці -- за повну ціну. 

-- Чому ж ви не прописали таку схему у законопроекті? -- запитували міністра.

У відповідь Тимофій Милованов зазначив, що це можна буде прописати в умовах аукціонів.

Про Держгеокадастр

-- Нині триває підготовка до початку обігу земель, -- наголосив міністр. -- До жовтня наступного року планується передати землі громадам, провести дерегуляцію землеустрою, створити прозору систему електронних торгів та усунути Держгеокадастр від управління землями.

За словами пана Милованова, геокадастр -- болюче питання у кожному регіоні. У 20 областях відсторонено керівників цієї структури, проведено конкурс на голову Держгеокадастру, невдовзі Кабмін призначить голову, тоді розпочнуться конкурси в областях. 

Про іноземних покупців

-- Землю можуть купувати тільки українці або компанії, створені в Україні, -- пояснив Тимофій Милованов. -- До 2024 року вводиться додаткова умова для юридичних осіб, які хочуть купити землю. Їхніми кінцевими власниками мають бути лише українці. Якщо інформація про бенефеціара буде приховуватися, такі угоди скасують, їх не реєструватимуть у Держгеокадастрі. Про іноземних покупців -- тільки після референдуму. Як люди вирішать, так і буде.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Довідково

Для відповідей на питання про земельну реформу діє безплатна "гаряча" телефонна лінія. Її номер -- 1545.

На знімку: емоції переповнювали учасників зустрічі  -- надто болючим є питання земельної реформи для подолян.

Фото з сайту VежА