Про компанії Apple та Facebook, які починали з гаража та кімнати в гуртожитку, нагадав учасникам Регіонального інвестиційного форуму голова ОДА Андрій Прокопенко. А чернігівці мають кращі умови, свідченням чого стали перемоги в конкурсі «Краща інноваційна розробка регіону». Так, перше місце посіло прилуцьке ТОВ «Пожмашина» за проект «Автоцистерна пожежна». Друге — науковці чернігівського інституту сільськогосподарської мікробіології за біологічний препарат Хетомік для захисту рослин від збудників хвороб. І третє — Ніжинський агротехнічний інститут за розробку визначення вмісту калійних та нітрогенвмісних поживних речовин у ґрунті електрорезонансним способом. Переможці отримали премії — від 9,6 тис. грн до 5,7 тис. Загалом на конкурс подали 14 робіт.

Андрій Прокопенко нагадав, що в області є 14 наукових установ, працюють майже 700 науковців, 10% промислових підприємств запроваджують інновації.

Знаковою подією форуму стало підписання меморандуму про співпрацю між Чернігівською ОДА та Державною інноваційною фінансово-кредитною установою. Заступник голови правління ДІФКУ Яна Підлісна зазначила: «Якщо у вас є інноваційні та інвестиційні проекти, або хочете стати інноватором — будь ласка, до нас! Приємно, що у вас дуже активна ОДА. Дякуємо, що акумулюєте ідеї і надихаєте свою громаду, створюючи подібні майданчики».

Перспективи краю підкреслюють і здобутки викладачів та студентів Чернігівського державного технологічного університету: на вулицях міста можна побачити металеві конструкції на зупинках, економічне освітлення будівель, які є їхніми розробками. Торік університет отримав вісім мільйонів інвестиційних гривень на інноваційні розробки. Заклад бере участь у 17 міжнародних проектах.