Медичні заклади вторинної ланки охорони здоров’я під час переходу на систему контрактування з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) отримають більше фінансування, ніж під час медичної субвенції. Про це міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька сказала в ефірі програми «Свобода слова».

Вона нагадала, що наступного року на медичну допомогу через Програму медичних гарантій виділено 72 мільярди гривень, які медзаклади отримають у разі укладення договорів із НСЗУ. 

За словами міністра, оплата НСЗУ медичного сервісу безпосередньо лікарням дасть змогу пацієнтам отримувати безплатно медпослуги за чотирма пріоритетними напрямами: лікування інсультів, лікування інфарктів, пологи й неонатальна допомога. Також фінансуватимуться шість видів діагностики, амбулаторна, стаціонарна, хірургічна допомога, паліативна допомога, стаціонарні й мобільні бригади і чотири види реабілітаційних послуг. 

При цьому Скалецька переконана, що у такий спосіб підвищиться якість медичних послуг, оскільки гроші ітимуть у ті лікарні, які обиратимуть пацієнти.

Напередодні голова Нацслужби здоров’я Олег Петренко подав у відставку. Очільниця МОЗ повідомила, що в НСЗУ буде призначено виконувача обов’язків голови, на цю посаду буде оголошено конкурс. «Цього тижня перед нами стоїть завдання в уряді затвердити програму медичних гарантій, що ми й зробимо. Я переконана, що НСЗУ зробить усе необхідне і ми запустимо через чотири місяці програму медичних гарантій», — сказала вона в телеефірі.

Своєю чергою Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук у своєму пості у Фейсбуці нагадав українцям про програму «Доступні ліки», яка працює в 7,7 тисячі аптек. За його словами, до цієї програми вже входить понад 250 найменувань лікарських засобів, які пацієнти можуть отримати безплатно.

Гончарук також зазначив, що у 2020 році на програму виділили 2,1 мільярда гривень. «І плюс ще 1,2 мільярда гривень уряд виділяє на лікування інсулінозалежного й нецукрового діабету. Тому пацієнти, які живуть із інсулінозалежним діабетом, зможуть одержати необхідний їм інсулін в аптеці безплатно або з невеликою доплатою за електронним рецептом лікаря», — додав прем’єр.