Ярослав і Марина Низові.


Марина Низова з джурами КУ ССШ І—ІІІ ступенів № 10.

Ярослав і Марина Низові — рідні брат і сестра. Народилися у козацькому місті Суми. Ярослав — старший. З’явився на світ 27 вересня 1992 року. Зростав життєрадісним запитайликом. Цікавився всім, що його оточувало. З раннього дитинства марив мріями про службу в елітних військах Збройних Сил України.

15 жовтня 1998 року народилася сестричка Марина, від якої Ярослав майже не відходив. Впродовж багатьох років весь вільний час (у дитячому, підлітковому і юнацькому віці) вони проводили разом. Допомагали один одному як тільки могли.

До дитячої козацької громади Ярослав був зарахований 1 вересня 2000 року, навчаючись у 3-му класі. Отримав своє перше звання — козача.

У листопаді 2000 року разом із мамою Світланою і маленькою сестричкою Маринкою посадив свою першу берізку у міському козацькому сквері імені Петра Калнишевського, що закладався козаками паланки на межі двох тисячоліть. Став наполегливо й по-дитячому завзято готувати себе до захисту Вітчизни. Брав осмислену участь у козацьких забавах, що організовувалися й проводилися за сприяння козаків паланки у КУ ССШ І—ІІІ ступенів № 25 міста Суми. Під час навчання у середніх класах був активним членом дитячої козацької громади Сумського міського куреня. Брав посильну участь у козацьких заходах з охорони й поліпшення природи міста та його довкілля. У вересні 2006 року став джурою.

Підтримував тісний зв’язок з міською козацькою громадою під час навчання у Державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» й у Сумському будівельному коледжі.

Із задоволенням опановував такі бойові мистецтва, як спас, панкратіон, дзюдо. Брав участь у спортивних змаганнях з цих видів спорту. Посилено займався самореалізацією, в якій багато часу відводилося фізичній підготовці до служби у Збройних Силах України. Долучав до занять з підготовки до служби в елітних військах держави і сестру Марину. Разом з нею відпрацьовували прийоми нападу й самооборони.

17—18 жовтня 2011 року козак Ярослав Низовий посів друге місце на змаганнях з дзюдо за програмою ХVІІІ обласної спартакіади серед студентів вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації у ваговій категорії понад 90 кілограмів, а також друге місце у змаганнях з баскетболу серед чоловічих команд вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації у залік міської спартакіади в лютому 2013 року.

У період навчання в будівельному коледжі багато часу приділяв оздоровленню й поліпшенню довкілля та національно-патріотичному вихованню козацької учнівської молоді.

У вересні 2014 року козаку Ярославу Низовому було присвоєно звання чотар (старший прапорщик). У цей час до козацької справи долучилася і Марина Низова, котру прийняли до жіночої козацької громади Сумського міського куреня МГО «Козацтво Запорозьке» під час навчання у державному навчальному закладі «Лебединське педагогічне училище імені А. С. Макаренка».

У листопаді 2014 року Ярослав і Марина стали одними з ініціаторів проводів солдатів і офіцерів у зону антитерористичної операції на сході України та організаторів багатьох справ волонтерства, благодійництва, милосердя при проведенні багаторічної козацької акції «Ми з тобою, солдате!».

22 жовтня 2018 року (під час навчальних зборів членів Сумського міського козацького загону територіальної оборони) чотар Ярослав Низовий разом із рідною сестрою-берегинею Мариною звернулися до отамана паланки з рапортом про сприяння у проходженні військової служби за контрактом у 35-й бригаді морської піхоти, на що отримали схвальні відгуки та рекомендовані листи від штабу командування Військово-Морських сил Збройних Сил України. На жаль, служити в одній військовій частині не довелося. Та все ж радіють з того, що мають можливість обстоювати цілісність держави разом і по-козацьки — гідно.

З 29 листопада 2018 року донині старший солдат Марина Низова служить за контрактом у 24-й окремій механізованій бригаді імені короля Данила, а старший матрос Ярослав Низовий із грудня й до сьогодні — у військовій частині А3687 Військово-Морських сил Збройних Сил України. Вони відзначаються поміж інших сумлінним виконанням службових обов’язків, принциповістю та розумною ініціативою.

Під час першої 5-денної відпустки старший солдат Марина Низова зустрілася із джурами та козачатами КУ ССШ І—ІІІ ступенів № 25. Провела з ними урок мужності, а під час другої — із джурами КУ ССШ І—ІІІ ступенів № 10.

Старший матрос Ярослав Низовий також виділив чимало часу під час своєї відпустки для корисної повчальної роботи з козацькою молоддю.

Брат і сестра поділилися з учнями враженнями про сучасний героїзм української молоді під час Операції об’єднаних сил на сході нашої Вітчизни. Перевірили фізичну підготовленість джур і козачат.

Старшого солдата Марину Низову нагороджено Грамотою Міністерства оборони України за особисту мужність і героїзм, виявлені під час виконання спеціальних завдань під час Операції об’єднаних сил.

Старший матрос Ярослав Низовий нагороджений Грамотою Командувача Об’єднаних сил за старанність, професіоналізм і сумлінне виконання бойових завдань.

А ще рідні брат і сестра відзначені почесними грамотами Сумської обласної державної адміністрації, грамотами міського голови, грамотами командування військових частин та срібними медалями «Україна захиснику державності» від МГО «Козацтво Запорозьке» за вірність присязі та українському народу, зразкове виконання військового обов’язку, патріотичне виховання молоді, активну громадську позицію.

Козаки пишаються тим, що у складних бойових ситуаціях їхні вихованці виявляють мужність, героїзм і військовий професіоналізм. Жодного разу не злякалися, не розгубилися, а отже,  не підвели, не зганьбили свою козацьку громаду.

Генерал-командор Віктор ЛЯХ, отаман Сумської паланки МГО «Козацтво Запорозьке».