За дорученням Кабінету Міністрів і Тернопільської облдержадміністрації, а також за сприяння обласного управління лісового та мисливського господарства відбувся семінар-нарада щодо збереження і раціонального використання лісових ресурсів.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко повідомив, що на Тернопільщині реалізовують пілотний проект впровадження системи електронного обліку деревини на державних лісогосподарських підприємствах.

Маючи певний досвід, фахівці цього відомства готові надати інформаційну й навчальну допомогу іншим лісокористувачам.

Із доповіддю на семінарі виступив генеральний директор ДП «ЛІАЦ» Віктор Мельниченко. Він розповів про відкритість і прозорість електронного обліку деревини, наголосивши, що на лісогосподарських підприємствах Тернопільського управління, починаючи ще з 2016 року, ця система запроваджена на 100%. Її суть полягає в постійному моніторингу та повному контролі за рухом лісопродукції в державних лісгоспах, на відміну від інших лісокористувачів, де така система не впроваджена. Тому застосування системи електронного обліку деревини повинно бути першочерговим завданням підприємств, які не належать до сфери управління Держлісагентства. Це дасть можливість бути відкритими перед громадськістю, оскільки вся інформація перебуває у відкритому доступі.

На сайті Тернопільського ОУЛМГ повідомляють, що електронний облік — це система фіксації та оформлення супровідних документів при кожній операції: прийманні, переміщенні чи вивезенні та реалізації деревини. Процес приймання розпочинається безпосередньо на місці заготівлі деревини, в лісі. Після того як стовбури дерев зрізали та розкряжували, їх сортують за породами, класами якості, довжинами та діаметрами й кожному сорту присвоюють унікальний номер бирки, який разом зі всіма іншими параметрами заносять через кишеньковий персональний комп’ютер у загальнодоступну базу. Потім бирку кріплять на колоду та роздруковують товарно-транспортну накладну на відвантажену деревину. Ці дані автоматично синхронізуються із бухгалтерським обліком, який діє на підприємствах.

Під час семінару адміністратор системи електронного обліку ДП «Бережанський лісгосп» Ігор Шевців на практиці продемонстрував усі етапи реалізації системи електронного обліку та обладнання, яке для цього необхідне. Заступник голови Тернопільської ОДА Ігор Вонс додав, що нині ведеться чітка політика щодо введення електронного обліку для всіх лісокористувачів і це є обов’язковим, адже запобігатиме зловживанням з товарно-супровідними документами на лісосировинні ресурси.

Наприкінці заходу начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко звернув увагу на те, що починаючи з 1 січня 2019 року всі лісогосподарські підприємства перейшли на нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, в яких істотно змінені підходи до визначення розмірно-якісних характеристик в лісоматеріалах. І теперішня система електронного обліку деревини повністю налаштована на ці стандарти. Проте для точного визначення розмірно-якісних характеристик сортиментів потрібні теоретичні та практичні знання технічних умов на класифікацію лісоматеріалів. «У державних лісгоспах управління вже проведені атестації на знання стандартів працівників відповідальних за приймання та відпуск лісопродукції. Це дає змогу раціональніше використовувати лісосировинні ресурси», — зазначив Олег Яремко.

Тернопільська область.

Фото надано прес-службою Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.