Зарплата канцлера ФРН Ангели Меркель становить 240 тисяч євро на рік. І хоч у багатьох людей це викликає заздрість, проте тут є чимало громадян, котрі заробляють значно більше й за значно меншої відповідальності.

Експерти порталу gehalt.de з’ясували, хто в ФРН заробляє більше, ніж канцлер? Приміром, це бізнес-консультанти, щоправда, ті, які обіймають керівні посади. У великих консалтингових компаніях вони отримують у середньому понад 300 тисяч євро на рік, а кожен четвертий бізнес-консультант — навіть понад 500 тисяч. Щоправда, працюють вони більш як 50 годин на тиждень.

Зарплата менеджерів із роботи з клієнтами і торговельних представників у крупних компаніях становить у середньому 181 тисячу євро на рік. ІТ-фахівці на керівних посадах заробляють у середньому близько 190 тисяч.

Ну, це представники так званого мозкового тресту. 

А скільки заробляють, приміром, промислові механіки, ті, кого раніше називали простіше — слюсарі? Чому саме вони? Бо в ФРН ця професія нині — одна з найпопулярніших у молодих людей. Скажімо, торік її отримало 12 тисяч осіб. Поки майбутні фахівці опановують професію, утім, поєднуючи навчання з практикою (як колись на радянських підприємствах, де в досвідченого робітника був учень), то їм платять від 920 до 1080 євро на місяць. А вже після отримання «диплома» зарплата промислового механіка залежить і від величини підприємства, і від регіону, де воно розташоване. За даними Федеральної служби з праці та зайнятості, їхній середній дохід становить 3616 євро (брутто): у Західній Німеччині — 3707 євро, в Східній — 2795 євро на місяць. Трохи більше механікам платять у землях Баварія, Баден-Вюртемберг, Північний Рейн-Вестфалія. Оскільки ця професія досить затребувана, то, залежно від підприємства та регіону, робітникам часто сплачують надбавки до зарплати. До того ж промислові механіки мають можливості для подальшого розвитку, приміром, отримати вищу освіту або скласти іспит, щоб стати майстром, що, звісно, відобразиться і на зарплаті. Так, промисловий механік з кваліфікацією майстра може отримувати від 4700 до 6000 тисяч євро на місяць.

Берлін.