Народний депутат Тарас Тарасенко, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин учора провів комітетські слухання на тему «Стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини».

Відкриваючи засідання, голова підкомітету з питань прав людини Тарас Тарасенко звернув увагу присутніх на проблеми у сфері прав людини, спричинені військовою агресією Російської Федерації в окремих регіонах Донецької та Луганської областей та тимчасовою окупацією АР Крим. За його словами, у Плані дій Національної стратегії у сфері прав людини передбачено низку заходів щодо створення належних умов реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

«На жаль, більшість з них залишаються нереалізованими. Це стосується соціальних виплат, забезпечення житлом, виплати компенсацій за зруйноване чи пошкоджене житло», — зазначив він.

Під час засідання заслухали інформацію представників центральних органів виконавчої влади, відповідальних за реалізацію Плану дій Національної стратегії в частині питань, віднесених до відання комітету, а також результати моніторингу виконання Стратегії і Плану дій, проведеного громадськими організаціями.

Зазначимо, що напередодні відбувся круглий стіл на тему «Запровадження засад перехідного правосуддя як передумови підготовки до постконфліктного періоду, деокупації територій та реінтеграції населення», який організували Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин разом з правозахисними організаціями.

Там йшлося про те, що бойові дії на сході України призвели до великої кількості випадків порушень прав людини і норм міжнародного гуманітарного права. Їх об’єктивна всебічна фіксація і розслідування — одні з головних пріоритетів відновлення мирного життя регіону. Для цього в Україні розробили концепцію правосуддя перехідного періоду, яка враховує, окрім юридичних аспектів, покарання винних за вчинення злочинів. Її проект найближчим часом буде представлено громадськості.

Жителі тимчасово окупованого Донбасу бояться можливих переслідувань після реінтеграції, стверджують правозахисники. Сотні тисяч людей працюють у структурах під контролем угруповань російських гібридних сил «ДНР» і «ЛНР». Стійкий мир та дотримання прав людини на окупованих територіях після їх визволення будуть неможливими без виконання усіх завдань. Як зазначив на заході експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко, принципи перехідного правосуддя — це цінний міжнародний досвід того, як долати наслідки збройного конфлікту та встановлювати правила мирного, безпечного життя після війни. За його словами, розмаїття досвіду перехідного правосуддя можна поділити на чотири напрями: сатисфакція збитків жертвам конфлікту, неупереджене судочинство щодо воєнних злочинців, правдиве відтворення фактів та подій, реформи задля мирного майбутнього.

«Для України об’єктивно необхідне розроблення власної національної моделі такого правосуддя, аби почати діалог з усіма громадянами, які постраждали внаслідок конфлікту та окупації. Прийняття перехідного правосуддя допоможе розробити стратегію розвитку України на декілька років як гарантію досягнення стійкого миру та дотримання прав людини на окупованих територіях після їх визволення. Не буде помилкою сказати, що наближення закінчення війни відповідає запиту більшості населення України. Діючи у рамках перехідного правосуддя, Україна має усі шанси вийти з конфлікту у найцивілізованіший спосіб, одночасно дотримуючись засад політики Європейського Союзу та враховуючи Мінські домовленості. Поза сумнівом, така комбінація допоможе гармонізувати міжнародні відносини в регіоні та сприятиме інвестиційному клімату», — сказав Олег Мартиненко.