Ця програма поширюватиметься на всі види допомоги (первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків) і фінансуватиметься державою через Національну службу здоров’я України.

«Держава вже оплачує медичні послуги на рівні первинної ланки за принципом «гроші ходять за пацієнтом». Людина звертається до сімейного лікаря, педіатра або терапевта та отримує послуги безплатно. Лікар, який обслуговує багато пацієнтів, отримує гідну зарплату. Тепер нові правила фінансування почнуть працювати для спеціалізованої медичної допомоги, так званої вторинної ланки», — сказав під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, додавши, що для цього медичні заклади вторинного рівня повинні укласти договори з Національною службою здоров’я України.

Крім того, уряд ухвалив рішення щодо запровадження госпітальних округів та підтримав чотири державні стратегії у сфері громадського здоров’я. Одна з них, щодо розвитку імунопрофілактики до 2022 року, за словами міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької, передбачає досягнення 95-відсоткового рівня імунізації населення.

Ураховуючи зростання боргів у зарплаті перед вчителями та лікарями, що вже спричинило відповідне звернення Президента Володимира Зеленського, уряд спрямував 171 мільйон гривень на зарплати вчителям та на 326 мільйонів гривень дофінансував медичну субвенцію, яка також насамперед піде на виплати лікарям.

Довідково

Програма медичних гарантій передбачає, що з 1 квітня 2020 року держава фінансуватиме всі витрати за надання екстреної медичної допомоги; вторинної (спеціалізованої) допомоги профільного спеціаліста, до якого направив сімейний лікар; третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, яка надається в разі тривалих і складних захворювань (онкологія, СНІД, ускладнення в післяопераційний період); паліативної медичної допомоги (знеболення, догляд за пацієнтом, підтримка життєдіяльності, допомога родинам пацієнтів із невиліковними хворобами); медичної реабілітації.

«Ситуацію, коли через неефективний розподіл державних субвенцій місцевою владою вчителі та лікарі не отримують заробітну плату, вважаю неприйнятною, тому в 2020 році почне працювати принцип «гроші ходять за школярем». Це означає, що кількість учнів у школах буде враховуватися при розрахунку зарплати вчителів. Відповідно не буде ситуацій, коли враховується менша, ніж насправді є кількість учнів, а вчитель недоотримує чесно зароблені гроші», — прокоментував це рішення О. Гончарук.

У галузі охорони здоров’я уникненню в майбутньому проблем із виплатою зарплат має слугувати запровадження з 1 квітня 2020 року другого етапу медичної реформи, який передбачає, що поліклініки та лікарні перейдуть на фінансування через договір з Національною службою здоров’я України.

Ще одним рішенням уряд спрямував до Фонду соціального страхування додатково 1,4 мільярда гривень на виплату у 2019 році лікарняних. Адже, як зазначила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, заборгованість з оплати лікарняних уже перевищила мільярд гривень, а передбачені на нинішній рік кошти фонду закінчилися.