В середу президент Клаус Йоганніс провів засідання Верховної ради оборони, у якому брали участь вище командування армії і керівники всіх силових структур. На ньому визначили й позицію Румунії, з якою її делегація поїде на саміт НАТО до Лондона, призначений на 3-4 грудня. Бухарест підтримуватиме якнайшвидше прийняття до Альянсу Північної Македонії та інших балканських країн. Йоганніс вислухав доповіді представників міністерства оборони про ситуацію в Чорноморському регіоні й зазначив, що «східний фланг НАТО та акваторія Чорного моря залишаються важливими як для країни, так і для її партнерів по НАТО». Тут спостерігається активність Росії, яка постійно перекидає до Криму бойову техніку, проводить навчання в акваторії Чорного моря, що нагнітає обстановку в цьому районі. Президент констатував, що ситуація в регіоні змушує Бухарест виділяти більше коштів на зміцнення армії і її оборо-
носпроможності, тому на найближчі роки мають бути збільшені витрати на ці заходи до двох відсотків від ВВП. За словами Клауса Йоганніса, Румунія планує придбати ще п’ять винищувачів F16. Їх вартість перевищує 100 мільйонів євро, тож парламент має схвалити виділення таких коштів із бюджету. Члени Верховної ради оборони затвердили кількість представників країни, які будуть представлені в різних миротворчих місіях за кордоном у 2020 році. Міністерство оборони повинне підготувати й відрядити до них понад 2100 військовослужбовців і цивільних службовців, а міністерство внутрішніх справ — 790. Це майже на 200 осіб більше, ніж у нинішньому році.

На прес-конференції, яку президент провів після засідання Верховної ради оборони, глава держави поінформував про призначення на посаду начальника Штабу оборони Румунії генерала Даніела Петреску. Але найважливішу заяву Клаус Йоганніс зробив наприкінці прес-конференції. Він запропонував навесні наступного року провести дострокові парламентські вибори.

Ця заява пролунала на тлі іншої події, що відбулася у вівторок ввечері, коли активісти Соціал-демократичної партії зібралися для підбиття підсумків президентських виборів і з’ясування причин, через які її кандидат програла їх з величезним відставанням від чинного президента. Шість годин соціал-демократи говорили про те, чому партія втратила довіру народу й свої лідируючі позиції в суспільстві. В підсумку 8 із 16 заступників голови Соціал-демократичної партії, які курирували різні напрями  її діяльності, подали у відставку за провал у роботі. Це змусило й голову партії Віоріку Денчіле дійти висновку про те, що вона більше не має достатньої підтримки активістів і не може обіймати цю посаду. «Я теж іду у відставку. Але це не прояв мого розпачу й слабкості, а жест гідності», — наголосила вона.

Румунські ЗМІ повідомляють, що тимчасовим виконувачем обов’язків голови колишньої правлячої партії було обрано спікера нижньої палати парламенту Марчела Чолаку. Чи стане він лідером без додатку тимчасовий виконувач обов’язків, стане відомо після проведення з’їзду Соціал-демократичної партії.

Але повернути довіру виборців до весни наступного року, а отже, й до дострокових парламентських виборів (якщо їх буде призначено), соціал-демократи вочевидь не встигнуть.