Стартова конференція проекту ЄС «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» («Безпечна Тиса») відбулася в місті Виноградові.

Проект впроваджується у рамках Програми транскордонного співробітництва ЄС «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014—2020» за партнерства Верхньо-Тисайської дирекції водного господарства (Угорщина), Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Виноградівської РДА та громадського об’єднання «Екосфера» на території Виноградівського району Закарпаття та угорської області Саболч-Сотмар-Берег. Грантовий контракт на виконання проекту підписали: з української сторони — Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиса), з угорської — Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини як керівний орган управління Програми транскордонного співробітництва.

Основним інфраструктурним елементом проекту на українській території є реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці між селами Теково і Гетиня, а також будівництво локального протипаводкового центру в с. Тисобекень Виноградівського району. Проект, інформують у прес-службі ОДА, передбачає проведення й освітніх заходів серед місцевого населення і молоді. Бюджет проекту — понад 4,1 млн євро, а завершити його реалізацію мають у серпні 2022 р.

Участь у заході взяли заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Ігор Шинкарюк, в. о. голови Виноградівської РДА Наталія Костелеба-Веремчук, в. о. директора департаменту екології і природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль, координатор Дунайської стратегії Віктор Оросі, експерти з України та Угорщини, голови місцевих сільрад.

За словами Ігоря Шинкарюка, показовим є той факт, що цей проект є першим з інфра-структурних, який отримав грант Програми. Села за Тисою не раз страждали від паводків, тому на успішну реконструкцію з великим сподіванням чекає їх населення.
Закарпатська ОДА підтримала проект при поданні заявки на конкурс і готова надавати необхідне сприяння і під час його впровадження.

Відтак учасники форуму ознайомилися з презентаціями участі в проекті українських та угорських партнерів і побували в с. Гетиня, де оглянули місце майбутньої реконструкції дамби та відкрили геодезичний репер як символ початку будівельних робіт (на знімку).

Ужгород.

Фото прес-служби ОДА.