Про це заявила речниця Державного департаменту США Морган Ортагус, повідомляє Укрінформ. «Сполучені Штати підтверджують свою непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України напередодні саміту в «нормандському форматі», запланованого на 9 грудня за участі України, Франції, Німеччини й Росії — першого з 2016 року», — наголосила М. Ортагус. Вона відзначила, що США віддані співпраці із союзниками й партнерами задля збереження тиску на РФ з метою змусити її виконувати зобов’язання за Мінськими угодами.

Також речниця Держдепу Морган Ортагус зазначила, що повернення Києву контролю над усім Донбасом могло би стати початком «повного відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи територіальні води».

У відомстві позитивно оцінили останні зусилля Президента України, назвавши їх «важливими кроками до миру та реформ». Як уточнили у Вашингтоні, йдеться про дипломатичну роботу щодо просування мирного процесу на Донбасі, а також про посилення верховенства права, оздоровлення інвестиційного клімату, впорядкування оборонного сектору України.

У ЄС також позитивно оцінюють конструктивну позицію нашої країни щодо розв’язання безпекових питань і розглядають майбутню «нормандську» зустріч на вищому рівні як можливість для досягнення відчутного прогресу. Про це в середу заявила високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні. Вона сказала, що останні місяці були позначені «позитивними подіями в сфері безпеки, головним чином, завдяки конструктивному підходу України».

«Саміт лідерів країн «нормандської четвірки», який відбудеться 9 грудня, тепер є можливістю для істотного прогресу», — вважає Ф. Могеріні.

У середу також прозвучала заява міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, що Москва на саміті «нормандської четвірки» закличе Київ до прямого діалогу з ОРДЛО. «Ми чули від колишньої адміністрації в Україні, від минулого режиму заяви про те, що вони ніколи не вестимуть прямих переговорів із Донецьком і Луганськом. Чули й від представників уже нової адміністрації Президента Зеленського такі висловлювання, так само як інші заяви, які не те що ставлять під сумнів, а означають відмову від виконання Мінських домовленостей», — заявив він, передає «Інтерфакс». Лавров додав, що Президент Зеленський має докладно викласти, як він бачить сам свої дії стосовно виконання Мінських домовленостей.