Софія Федина, Микола Княжицький.

Народні депутати Ірина Констанкевич, Микола Княжицький, Софія Федина, Євгенія Кравчук, Тетяна Рябуха, Юрій Павленко, Павло Сушко та інші, фахівці міністерств культури, молоді і спорту, а також освіти і науки України, керівники Волинської ОДА і Волинської обласної ради, представники ОТГ розглянули низку актуальних питань щодо розвитку і реформування мистецької освіти та функціонування закладів культури, зокрема музеїв, бібліотек, в умовах децентралізації.

Відкриваючи засідання, голова комітету Олександр Ткаченко наголосив, що «без сильної, потужної культури немає сильної економіки, адже люди, які не володіють базовими культурними навичками, не можуть збудувати сильну економіку». Втім, багато базових законів про культуру приймалися ще в середині 90-х років і вже не відповідають вимогам часу.

Учасники засідання зазначали, що однією з важливих ланок виховання молоді, набуття естетичного досвіду та ціннісних орієнтацій була і залишається освіта мистецького спрямування.

Олександр Ткаченко нагадав, що в Україні працює понад 1300 мистецьких шкіл, у яких навчаються 312 тисяч дітей шкільного віку, у Волинській області таких шкіл 37, чотири з них — у сільській місцевості. Більша частина приміщень, у яких працюють мистецькі школи, потребують капітального ремонту. За даними Державної служби статистики, на Волині це 19 приміщень із 37, у сільській місцевості практично всі мистецькі школи потребують капітального ремонту. Адже до децентралізації, як наголошують учасники засідання, сфера культури фінансувалася за залишковим принципом.

— Децентралізація показує, що не всі ОТГ можуть утримувати заклади культури, — каже Олександр Ткаченко. — Такі приклади є і на Волині. Ми приїхали сюди, щоб почути людей, вивчити досвід.

— На Волині значна частина школярів проживають у сільській місцевості й фактично не мають доступу до мистецької освіти, — наголошує народний депутат України Ірина Констанкевич. — У селах клуби не опалюються. Тож маємо чітко визначити, які зміни необхідно вносити до законодавства, щоб усі громадяни, незалежно від місця їх проживання, мали однаковий доступ до об’єктів культури. Адже культура — це механізм, що формує національну ідентичність.

— Вимога часу — сформувати модерний порядок денний, але й не втратити те позитивне, що напрацювали попередники, — каже заступник міністра культури, молоді і спорту Ірина Подоляк. — Не буде ні Волині, ні Полісся, ні Галичини, ні Слобожанщини, якщо в нас будуть тільки і виключно хороші дороги, розвинені медицина, освіта й задоволені базові людські потреби. Так, це все не повне без гуманітарного простору.

На її думку, мистецькі школи, а щонайперше музеї, театри, бібліотеки, щоб ефективно працювати, мають стати майданчиками для діалогу, активно використовувати потенціал регіону. На Волині — це не лише чудова природа, ліси та чисті озера, а й багата історія, унікальні пам’ятки і щонайперше люди.

Такі приклади продемонстрували громади Зимнівської, Ківерцівської, Любешівської ОТГ, про що розповіли їх голови В’ячеслав Католик, Володимир Жгунов, Олег Кух. Досвід їхньої роботи показав, що під час створення об’єднаних територіальних громад виникають питання щодо статусу закладів культури, процедури передачі їх громадам, системи фінансування, методичного забезпечення працівників та необхідності прийняття відповідних нормативно-правових актів.

При цьому наголошувалося, що доля культурних закладів багато в чому залежить від того, хто очолює громаду і чи активна сама громада, чи відкрита вона для реформ та креативних ідей.

Учасники засідання, проаналізувавши сучасний стан мережі закладів культури, визначили головні їх проблеми — це і дефіцит професійних кадрів, застаріла матеріально-технічна база, недостатнє фінансування, низькі заробітні плати працівників культури, через що частина досвідчених фахівців виїздять на роботу за кордон.

— Має бути державна політика підтримки закладів культури, адже культура — наша спільна відповідальність, — каже народний депутат Микола Княжицький. — Варто напрацювати законопроект, відповідно до якого проекти щодо культури фінансуватимуть з бюджетів різних рівнів.

На засіданні також йшлося про розвиток меценатства, що сприяло б розвитку культури, мистецтва, науки і освіти, а також про можливість запровадження культурного податку, що, на думку депутатів, дозволить легалізувати та оцінити в грошовому еквіваленті багато культурних послуг, які поки що не визначені на законодавчому рівні.

У рамках виїзного засідання члени комітету ознайомилися з моделями роботи культурно-мистецьких закладів Волині — Музеєм сучасного українського мистецтва Корсаків, відвідали Луцьку музичну школу № 1 імені Фридерика Шопена, Луцьку міську центральну бібліотеку для дітей, Літературно-меморіальний музей Лесі Українки у Колодяжному.

Туристів з багатьох країн і континентів приваблює Музей Волинської ікони у Луцьку, де зберігаються справжні скарби сакрального мистецтва. Знайомлячи учасників виїзного засідання з діяльністю музею, його завідувачка Тетяна Єлісєєва наголосила, що у збірці є ікони XVI—XVII століть, зокрема, унікальні «Спас у славі» і «Розп’яття», роботи «українського Рафаеля», відомого на весь світ іконописця Йова Кондзелевича, який у 1698—1705 рр. створив неперевершений іконостас для Манявського скиту.

Тетяна Єлісєєва каже, що музею потрібне сучасне сховище, адже нинішнє «більше схоже на склад», де шедеври сакрального малярства «не можуть вільно дихати». Державна підтримка дала б змогу активніше популяризувати український іконопис, як складову національного мистецтва, за кордоном. Завідувачка розповіла, що недавно у Ватикані відбулася виставка ікон з Білорусі й зазначила, що волинська ікона з фондів музею могла б експонуватися з більшим успіхом, адже вона унікальна і «дуже високого рівня».

Зазначаючи, що питання культури, історії та мистецтва є питаннями національної безпеки, учасники виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики надали пропозиції щодо проекту рішення засідання, які, зокрема, стосуються підвищення рівня мистецької освіти, визначення стандартів, переліку та змісту культурних послуг, що надаються за рахунок місцевих бюджетів.

Фото надано автором.