Під час бесіди сторони обговорили питання підготовки зустрічі у «нормандському форматі» 9 грудня цього року, повідомляє прес-служба Президента України.

Тим часом ще один учасник «нормандської четвірки» Президент Франції Еммануель Макрон закликав «надати нового імпульсу» діалогу з Росією. З такою заявою він виступив того самого дня в Парижі під час спільної прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. 

Президент Франції вважає, що розвиток діалогу з РФ не дозволить погіршитися ситуації в Україні. «Ми всі завжди будемо дуже суворими, коли йтиметься про суверенітет наш і наших партнерів», — сказав він, але додав, що, на його думку, відсутність діалогу з РФ не зробила європейський континент безпечнішим. «Але чи відповідає це нашим інтересам та інтересу нашої стабільності не займатися справами, які стосуються заморожених конфліктів, і дозволити ситуації в Україні погіршитися? Я так не вважаю», — сказав Макрон. На його думку, діалог з Росією — в інтересах миру та стабільності в Європі. «І ми працюємо над цим. І з цієї причини ми з канцлером Меркель проведемо «нормандський саміт» 9 грудня, щоб і надалі працювати над реалізацією Мінських угод», — сказав Еммануель Макрон.

Водночас стало відомо, що після зустрічі з Єнсом Столтенбергом Еммануель Макрон відмовився від пропозиції Володимира Путіна про введення мораторію на розгортання ракет середньої і малої дальності (РСМД) в Європі. При цьому він закликав продовжити обговорення майбутнього договору РСМД за участі представників ЄС і РФ. «З Росією необхідно вибудувати прозорий, ґрунтовний і вимогливий діалог. Росія є географічною частиною Європи. Створення нової архітектури безпеки вимагає нових відносин з Росією», — заявив він. Окрім того Президент Франції закликав лідерів НАТО переглянути стратегію Альянсу та більше зосередитися на загрозі з боку тероризму, ніж на Росії, повідомляє AFP.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що позиція Еммануеля Макрона стосовно того, що тероризм є головною загрозою, не заважає діям Альянсу щодо протидії Росії. Коментуючи вчора заяви Макрона, він наголосив, що НАТО не має обмежувати свою увагу лише однією загрозою. «Ми маємо бути готові відповідати на будь-яку потенціальну загрозу з будь-якого напрямку. Ми можемо працювати на обох напрямках, і один іншому не перешкоджає», — заявив він. Щодо політики НАТО стосовно РФ, то вона лишається незмінною, сказав генсек Альянсу.

Усі ці заяви прозвучали на тлі підготовки до саміту НАТО, який має відбутися наступного тижня в Лондоні.