На знімку: Тетяна Яременко — керуючий справами виконавчого апарату Вінницької обласної ради.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

За участі Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова в парламенті зібралися очільники профільних комітетів та урядовці, а також представники громад із різних куточків країни. «Це більше, ніж свято для багатьох із вас, — звернувся до присутніх Д. Разумков. — Це частина вашого життя. І саме від вас залежить майбутнє наших громадян. Ми, як народні депутати, всіляко готові допомагати вам у цьому напрямі. Цього та наступного року перед нами стоїть великий виклик — завершити децентралізацію. Лише спільно ми зможемо швидко та якісно провести ці зміни. А вони, сподіваюся, дадуть новий старт можливостям ваших регіонів та людям, які проживають у містах та селах. І це дасть змогу запровадити ту систему, про яку вже багато говориться і яку нині ми вже можемо довести до кінця». 

Дмитро Разумков привітав усіх зі святом, наголосивши, що шлях, який обрав кожен присутній у залі, справді непростий, але великий. А нові правила, які почнуть діяти вже зовсім незабаром, дадуть змогу реалізувати всі поставлені завдання.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив на тому, що сильна країна починається із сильної громади, а сильна громада — із потужного самоврядування, в основі якого лежить інтерес кожного виборця. «Коли ми формуватимемо державну політику, починаючи із врахування інтересів територіальної громади та її мешканців, тоді ми вийдемо на нормальний та потужний загальноукраїнський інтерес», — сказав політик. Р. Стефанчук підтвердив, що нині в парламенті напрацьовано низку законів, які дадуть можливість завершити питання, пов’язані з децентралізацією. Зокрема, йдеться про зміни до Конституції та інші законодавчі акти, які дадуть змогу закріпити спеціальний статус територіальних громад, особливо в частині їх фінансування. Верховна Рада відкрита до співпраці і готова до конструктивного діалогу, щоб у плідній дискусії забезпечити той необхідний масив законодавства, який дасть країні можливість рухатися вперед, запевнив перший заступник глави парламенту. «Це не просто свято як червоний день у календарі, а щось більше, — сказав він. — Мабуть, це частина життя, яке кожен із вас поклав задля того, щоб прислужитися своїй громаді».

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголосив: «Продовження реформи децентралізації, наповнення її новим сучасним змістом є одним із ключових завдань комітету. Ми уважно вивчили кроки, які вже були реалізовані, проаналізували зафіксовані досягнення і невдачі. Ця реформа має і буде продовжуватися, але в тісній співпраці та в постійних консультаціях безпосередньо з представниками місцевого самоврядування. Наш комітет працює конструктивно, відкрито та демократично». Він також наголосив на тому, що реформа має завершитися вже наступного року, зауваживши, що «часу на зволікання немає».

Міністр розвитку громад та територій Альона Бабак наголосила на тому, що не варто асоціювати День місцевого самоврядування із міськими головами. Мовляв, це свято кожного українця. А реформу місцевого самоврядування урядовець назвала «поверненням до українських традицій народовладдя, коли рішення, які змінюють життя, громади ухвалювали спільно на вічі». «Уряд визначив чіткий вектор розвитку місцевого самоврядування, децентралізації повноважень та підтримки сталого розвитку громад, — зауважила міністр. — У програмі діяльності уряду реформі децентралізації присвячено окрему ціль, виражену в тому, що українці мають реальну можливість впливати на організацію свого життєвого простору як мешканці спроможних громад». Нині створено 1004 об’єднані територіальні громади, поінформувала А. Бабак, і більшість із них демонструють чудові результати розвитку. Цьогоріч, зазначає чиновниця, мають відбутися вибори ще в 92 громадах, а це може свідчити про те, що позитивна динаміка триває.

Виконуючи почесну місію, Голова Верховної Ради Д. Разумков вручив нагороди найкращим представникам місцевого самоврядування. Утім, він зробив поправку на те, що відзначили тільки частину найкращих, і парламент далі працюватиме в цьому напрямі. «Ви робите велику справу, яку не завжди видно, — звернувся він до присутніх. — Упевнений, що формат таких зустрічей, можливо, не тільки в святковому форматі, а й у робочому, необхідно продовжувати».