Ірина Геращенко, Віктор Бондар, Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 


Анастасія Красносільська, Олександр Ткаченко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков закликав депутатів відреагувати на заяву спікера Державної Думи Росії В’ячеслава Володіна, яка пролунала минулих вихідних. «В Україні немає ні малих, ні середніх, ні великих народів, в Україні є український народ, — наголосив Д. Разумков. — Так, він багатонаціональний, він може розмовляти різними мовами, але це — єдиний народ, це єдина держава. І якщо хтось сподівається, що будуть відвалюватись, відколюватись, втрачатись ще якісь території — то це лише мрії. 

Ми як держава, як Верховна Рада, докладатимемо всіх зусиль для того, щоб об’єднувати та консолідувати суспільство навколо тих тем, які будуть нас об’єднувати. Це непростий шлях, і сьогодні всі верстви населення, всі органи влади повинні концентруватися саме на цьому».

До кінця року у Верховній Раді відбудуться два пленарні тижні. Нинішнього пленарного тижня парламент планує розглянути першим питанням у вівторок, 3 грудня, зміни до закону про Державне бюро розслідувань у другому читанні. Голова Верховної Ради звернувся до представників усіх депутатських фракцій і груп не зловживати такими парламентськими практиками, як перерви, і при розгляді законопроектів не затягувати процес. «Я сподіваюсь, що здоровий підхід буде над політичними чварами у Верховній Раді дев’ятого скликання», — наголосив Дмитро Разумков.

Відкрита дискусія про ринок землі

Серед питань, запланованих до розгляду порядком денним на 3 — 6 грудня, — законопроект про оцінку майна, до якого надійшло майже 1400 правок, щоб ліквідувати багато корупційних майданчиків, на яких обкрадають наших громадян. А також проект Виборчого кодексу, змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, проекти законів «Про оренду державного та комунального майна», про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку; про призначення члена Вищої ради правосуддя, зміни до Законів «Про ринок електричної енергії», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», про Бюро фінансових розслідувань, проект закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення; зміни до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції. У п’ятницю, 6 грудня, відбудеться Година запитань до уряду.

У середу, 4 грудня, о 15-й годині у сесійній залі парламенту відбудуться парламентські слухання на тему «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення», присвячені запровадженню в Україні ринку сільськогосподарських земель.

Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник Президента України у парламенті Руслан Стефанчук звернув увагу на необхідність розгляду і ухвалення тих проектів, які визначено Президентом як невідкладні. Це так звані закони про деолігархізацію та деофшоризацію, щодо запуску роботи оновленого Верховного Суду, питання, пов’язані із демонополізацією ринку спирту. Р. Стефанчук також повідомив, що всім політичним силам роздано для ознайомлення проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради та інші нормативно-правові документи, пов’язані із законодавчим процесом. За його словами, триває робота над блоком законопроектів щодо народовладдя — зокрема, щодо всеукраїнського та місцевого референдумів, законодавчих ініціатив від народу. «Відбулося четверте засідання робочої групи з цього питання, і напрацьовуються певні результати», — сказав Р. Стефанчук. Перший заступник глави парламенту запропонував, щоб наступного тижня разом із роботою в комітетах відбулися і декілька пленарних засідань парламенту.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк закликала невідкладно прийняти поправку до Закону про ДБР щодо створення там спеціального управління для подальшого спеціального розслідування злочинів на Майдані, так званих справ Майдану. Парламентарка нагадала, що активістка і адвокатка Євгенія Закревська разом із іншими учасниками Євромайдану оголосили голодування, щоб привернути увагу до цієї проблеми. О. Кондратюк також звернулася до представника уряду в парламенті — прийняти відповідні нормативно-правові акти, у т. ч. і бюджетні, для створення спеціальної структури у ДБР.

Політик також наголосила, що парламентські слухання із земельної реформи мають пройти в об’єктивному руслі, і потрібно врахувати інтереси всіх зацікавлених осіб. 

Цю думку підтримала і лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Батьківщина» вимагає від влади винести на розгляд Верховної Ради та ухвалити закон про всеукраїнський референдум. І одразу ж після цього призначити референдум з питання розпродажу української землі, — заявила Ю. Тимошенко. — Питання землі — це не те питання, яке президент може ухвалювати одноосібно, або його оточення, або навіть його кишенькова більшість у парламенті. Таке рішення може ухвалювати лише народ». 

Головне якість, а не кількість

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко наголосив, що навіть за турборежиму в парламенті головне — якість, а не кількість. І те, що більшість законів, зокрема економічний пакет, антикорупційні ініціативи були прийняті навіть більш як конституційною більшістю, свідчить про те, що ці закони є необхідні. Парламентарій закликав доопрацювати законопроект про ДБР, так звані антиолігархічні законопроекти, пакет змін до Податкового кодексу, процесуальне запровадження у законодавстві скасування депутатської недоторканності, зміни закону про державну службу. А також подолати вето Президента на Виборчий кодекс. 

Співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко нагадала, що у Лондоні в ці дні відбувається захід країн НАТО високого рівня за участю міністра закордонних справ України. Політик закликала ухвалити Заяву Верховної Ради України щодо надання нашій державі Плану дій щодо членства в НАТО — ПДЧ. «Таке враження, що наші партнери з НАТО до кінця не усвідомлюють внесок України», — зауважила І. Геращенко. Парламентарка також закликала Верховну Раду відреагувати на агресивну заяву спікера Держдуми РФ, а Президентові України запропонувала напередодні «нормандських» зустрічей зустрітися з представниками всіх депутатських фракцій і груп у парламенті. 

Чи знизять тарифи?

Я не побачив у порядку денному ані миру, ані зниження тарифів, заявив співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович. Він закликав ухвалити законопроекти, спрямовані на зниження ціни на газ для населення, списання заборгованості населення на газ, гарячу воду, опалення, про всеукраїнський та місцевий референдуми за народною ініціативою, про зміни до деяких законів щодо негативних наслідків підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, який унеможливлює виселення людей із їхнього житла за борги. 

Співголова ДГ «За майбутнє» Віктор Бондар підтримав думку, що людей нині найбільше турбує питання зниження тарифів. Однак звернув увагу на те, що уряд не представив досі проектів нормативних актів. 

На це голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев відповів, що комітет розглянув законопроект, спрямований на зниження тарифів. «Ним пропонується звільнити від ПДВ плату за газ для населення, однак таким чином виникне «дірка» в бюджеті 31 мільярд гривень, яка поставить під загрозу виплату зарплат бюджетникам, лікарям, учителям, — пояснив голова комітету. — Законопроект свідчить, що, на жаль, у колег реальних рішень щодо зниження тарифів немає, тому комітет рекомендував відхилити цей законопроект».

«Ні» обмеженням

Проголосувати в цілому зміни до закону про ДБР, щоб забезпечити існування прозорого демократичного конкурсу із обрання керівника цього органу закликав і голова фракції «Голос» Сергій Рахманін. 

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич висловив занепокоєння щодо намірів влади, як на його погляд, обмежити свободу слова і запровадити кримінальну відповідальність для журналістів. Політик запропонував провести спільну нараду за участю представників всіх гілок влади, медійників та громадськості, щоб обговорити ці питання і заспокоїти суспільство.

Із 3 по 6 грудня разом із офісом ООН в Україні та іншими міжнародними та громадськими організаціями у парламенті пройде Тиждень прав людини, під час якого відбудуться різноманітні заходи — відкриті дискусії, круглі столи, виставки, прес-конференції, — розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець. Він запропонував нинішнього тижня розглянути і деякі законопроекти у сфері захисту прав людини.

На початку Погоджувальної ради Голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловив співчуття депутатові Київської обласної ради В’ячеслава Соболєву та його родині у зв’язку з трагічною загибеллю минулої неділі його трьохрічного сина, і закликав правоохоронні органи докласти всіх зусиль, щоб знайти убивць і притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто скоїв цей злочин.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Дмитро РАЗУМКОВ:

— Так, він багатонаціональний, він може розмовляти різними мовами, але це — єдиний народ, це єдина держава.