Плановано, що участь у ньому візьме також представник від України. Міністр закордонних справ Валентин Пристайко має взяти участь у конференції NATO Engages, зокрема у панелі «Від Балтійського до Чорного моря: безпека на кордонах НАТО» разом із главою МЗС Грузії і міністрами оборони Литви й Естонії.

Урочистості відбуваються на тлі серйозних розбіжностей у поглядах щодо майбутніх цілей і можливостей Альянсу, які озвучують лідери країн —ключових членів НАТО.

Так, нещодавно президент Франції Еммануель Макрон взагалі заявив про «смерть мозку НАТО», говорячи: «Немає жодної координації у прийнятті стратегічних рішень між Сполученими Штатами і їхніми союзниками по НАТО. Жодної». «Є неузгоджені агресивні дії іншого союзника НАТО, Туреччини, в області, де наші інтереси поставлені на карту», — цитує Макрона «Європейська правда».

Ця заява викликала бурхливе заперечення з боку Німеччини і США, де заявили, що НАТО — це найуспішніший безпековий альянс в новітній історії. А президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган навіть вдався до недипломатичної лексики і порадив президенту Франції самому «перевірити голову». «Звертаюся до президента Франції і скажу те ж саме на саміті НАТО. Макрон повинен перевірити власну голову, перш ніж оголошувати «смерть мозку» НАТО», — заявив Ердоган.

А наприкінці минулого тижня Еммануель Макрон спровокував новий виток дискусій всередині НАТО, й цього разу вони стосувалися визначення потенційних загроз. Після зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом в Брюсселі він несподівано заявив, що НАТО повинно зосередитися на боротьбі з тероризмом, а не протидіяти Росії, яка не є головною загрозою.

На що Єнс Столтенберг зауважив, що позиція президента Франції Еммануеля Макрона стосовно того, що тероризм є головною загрозою, не заважає діям Альянсу щодо протидії Росії. Він нагадав, що узгоджена політика Альянсу передбачає не лише стримування Росії, а й діалог з нею, і саме тому Альянс кілька років тому відновив роботу Ради Росія—НАТО. Водночас він запевнив, що політика НАТО стосовно Росії наразі лишається незмінною.»НАТО спільно визначило політику щодо Росії... Ми маємо лишатися на спільній позиції щодо того, як протидіяти Росії», — заявив він.

З огляду на це під час саміту в Лондоні його учасники знову звернуть увагу на ситуацію в Україні, стан виконання Мінських домовленостей та перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі.

На ще одну загрозу, а саме посилення впливу Росії та Китаю на Балканах напередодні саміту, вказала міністерка оборони ФРН Аннеґрет Крамп-Карренбауер. 1 грудня в Приштині під час відвідання Косово, де солдати Бундесверу беруть участь у місії НАТО, вона заявила: «Ми знаємо, що на весь регіон Китай, а також Росія дивляться з особливим інтересом», цитує DW, посилаючись на Reuters. Маючи на увазі саме Росію, очільниця оборонного відомства ФРН зауважила, зокрема, що на Балканах застосовуються ті ж самі форми впливу, котрі вже випробовувалися в країнах Балтії, оскільки Кремль так само несхвально сприймав потрапляння країн Балтії у сферу впливу Заходу, як зараз критично сприймає орієнтацію Косово на вступ до ЄС та НАТО. А. Крамп-Карренбауер наголосила, що Косово як незалежна країна може самостійно вирішувати своє майбутнє.