Обмін полоненими, перемир’я та повне виведення всіх незаконних військових формувань з окупованих територій — байдуже, якого роду, в якій формі та з якою зброєю. Це ключові теми, про які планує говорити на «нормандському» саміті в Парижі 9 грудня Президент України Володимир Зеленський. Про це він заявив в інтерв’ю західним ЗМІ, інформує «Європейська правда».

Глава держави додав, що Київ безперечно прагне розв’язання цих трьох головних питань. «Але ми подивимося, чи дійсно цього хоче Росія», — сказав він. Зеленський наголосив, що без виведення сил бойовиків Україна не погодиться на місцеві вибори на Донбасі. Окрім того, він допустив, що в рамках саміту в Парижі може обговорити з очільником Кремля укладення довгострокового газового транзитного контракту. Президент категорично відкинув можливість військового шляху повернення контролю над Донбасом у випадку провалу мирних переговорів.

Тим часом міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров анонсував, що у Франції на полях саміту можуть відбутися неформальні переговори лідерів України та РФ. Він заявив, що російська сторона хоче зрозуміти, яким український Президент бачить рух до виконання Мінських домовленостей, повідомляє ТАСС. Раніше прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков закликав не завищувати очікування від зустрічі в Парижі, однак додав, що в РФ сподіваються на позитивний результат цих переговорів.

У Москві на тлі підготовки до зустрічі в «нормандському» форматі звучать скандальні заяви, націлені на підвищення градуса напруги у відносинах України та РФ. Зокрема, днями глава Держдуми РФ В’ячеслав Володін пригрозив, що в разі збереження «націоналізму та утисків малих народів» зі складу нашої країни вийде низка областей. Заява, оприлюднена на сайті Держдуми, стала відповіддю на те, що українська делегація зірвала виступ незаконно обраного до Держдуми депутата від анексованого Криму Руслана Бальбека на форумі ООН з питань меншин. Володін заявив, що в Україні буцімто «порушуються права нацменшин» — росіян, угорців, поляків. Зокрема, йдеться про закон про українську мову.

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба розкритикував позицію глави Держдуми РФ. «Володін погрожує виходом областей із складу України. Вимушений його засмутити: ніхто нікуди не вийде. Натомість, готові прийняти пару областей РФ. Для відновлення історичної справедливості, демократичного управління, запровадження європейських стандартів життя», — написав Д. Кулеба у Твіттері.

«Провокаційні формулювання і тон заяви спрямовані проти територіальної цілісності України та вкладаються в логіку продовження гібридної агресії РФ проти нашої держави», — прокоментував у Фейсбуці слова Володіна заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко подав заяву до СБУ через висловлювання В’ячеслава Володіна. «Вважаю, що СБУ повинна негайно відкрити кримінальне провадження за загрозу територіальній цілісності нашої країни й оголосити в міжнародний розшук Володіна. Цей пан зобов’язаний стати нев’їзним ні в одну пристойну країну світу», — написав він у Телеграм.