Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, коментуючи на брифінгу за підсумками Погоджувальної ради питання, які буде винесено на розгляд парламенту нинішнього пленарного тижня, розповів, коли у сесійній залі може бути запроваджено сенсорну кнопку, яка унеможливить кнопкодавство.

«Зараз опрацьовуємо питання, щоб була сенсорна кнопка не просто як така, а яка дійсно гарантуватиме персональне голосування, — зауважив Д. Разумков. — Адже сенсорна кнопка була і десять років тому встановлена, але вона зовсім не відповідає тим викликам, які є сьогодні перед Верховною Радою. Сьогодні апарат Верховної Ради опрацьовує це питання, шукаємо колег, які змогли би вмонтувати в систему «Рада» сенсорну кнопку, додаткове обладнання, яке змогло би функціонувати з тим обладнанням, яке є на сьогодні. Тому що повна модернізація зали та всієї системи — достатньо коштовна подія. І сьогодні в бюджеті дійсно таких грошей немає».

Глава парламенту відзначив, що система голосування «Рада-4», яка нині діє в Київській міській раді, працює якісно та ефективно, однак на сьогодні кошти для запровадження нової системи голосування у парламенті Держбюджетом не передбачено.

«Спробуємо вирішити питання, як кажуть, «малою кров’ю», а якщо ні -то будемо звертатися і до уряду, і шукати додаткові ресурси, щоб вирішити це питання, — сказав Дмитро Разумков. — Бо у порівнянні з минулими скликаннями таких ганебних явищ (кнопкодавства. — Ред.) стало менше, але вони мають місце, і з ними треба боротися.

На уточнююче запитання, чи можна наступного року чекати на появу сенсорної кнопки в сесійній залі парламенту, Дмитро Разумков відповів: «Сподіваюся, що так. Ми докладемо максимум зусиль, щоб було саме так».

На запитання, чи можливе об’єднання ДБР і НАБУ, враховуючи подеколи дублювання цими двома антикорупційними структурами деяких функцій, і чи не буде монополізації влади Президента, коли він отримає право призначати керівника ДБР, Дмитро

Разумков відповів: «Дійсно, у нас є деяка практика, коли деякі позиції в одному чи іншому органі дублюються з сусідньою організацією. Однак станом на сьогодні, не думаю, що буде можливо і ефективно об’єднувати ДБР та НАБУ. Запобіжники все одно будуть передбачені законопроектом — вони лише будуть зміщуватись в інші органи влади. Тому не думаю, що про якийсь негативний вплив з боку центральної гілки влади — або президентської, або законодавчої тут іде мова. Думаю, це працюватиме ефективно».

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає виплату пенсій особам, які проживають на тимчасово непідконтрольних Україні територіях і не зареєстровані як внутрішньо переміщені особи. Голова Верховної Ради відзначив, що розгляд цього законопроекту залежатиме від рішення профільного комітету. «Коли буде така можливість, будемо обов’язково включати у порядок денний та розглядати», — сказав Д. Разумков.

Наразі у парламенті триває робота над опрацюванням пакета законопроектів із народовладдя — про всеукраїнський і місцеві референдуми, про народну ініціативу, про рекол (відкликання) депутатів. «Станом на сьогодні ще немає остаточного документа, який можна було б зареєструвати і передати на розгляд комітетів, — повідомив Голова Верховної Ради. — Але впевнений, що до кінця цього року це питання можна буде вирішити. Однак головним питанням є референдум, пов’язаний із ринком землі.

Тому в законопроект про ринок землі було внесено правки щодо референдуму, щоб відкривати ринок для іноземних інвесторів, і це відбудеться лише після всеукраїнського референдуму». Водночас глава парламенту висловив сподівання, що розгляд закону про референдум не відкладатимуть у довгу шухляду.

Стосовно змін до закону про ДБР — минулого пленарного тижня парламент не встиг пройти цей законопроект через те, що втратили майже півтори години часу через перерви на вимогу фракцій та розгляд «різного». Чому так трапилося? Навіщо було потрібно брати перерви і затягувати роботу парламенту? — Голова Верховної Ради порадив журналістам поцікавитися у депутатів, представників опозиційних політичних сил. До того ж він не виключив, що порядок голосування за поправки до законопроекту про ДБР може бути змінено, і правку стосовно створення в ДБР управління із розслідування справ Майдану може бути проголосовано першою.

На запитання, чи є нові подання Генпрокурора на надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів України, Голова Верховної Ради відповів: «Станом на сьогодні таких подань ще не було».