Пасажири мають можливість розраховуватися не тільки муніципальною карткою вінничанина, а й безконтактними платіжними засобами будь-якого банку України чи світу, також через смартфони. До кінця нинішнього року аналогічну систему запровадять у тролейбусах і муніципальних автобусах. З1 січня 2020-го, її тестуватимуть у муніципальних маршрутках.

Міська влада реалізує проект за кредитні кошти ЄБРР спільно зі світовим лідером у галузі цифрових платежів компанією VISA. Розробником програмного забезпечення стала чеська компанія Мikroelektronika, що перемогла під час відкритих тендерних торгів.

— Такі системи, як у Вінниці, наша компанія запровадила, зокрема, в Лондоні, Ванкувері, Мілані, — розповів Євген Лісняк, керівник департаменту стратегічного партнерства компанії VISA CISSEE. — Принципова позиція міської влади Вінниці полягала в тому, щоб розраховуватися можна було картками будь-
якого банку. Ми схвалили і підтримали їхню позицію. Без перебільшення можу повідомити, що такого максимального масштабу проекту з впровадження електронного квитка у громадському транспорті в Україні ще не було.

Як розповіли фахівці, стаціонарні валідатори (на знімку), встановлені в громадському транспорті міста над Південним Бугом, підтримують технологію NFC, що дає можливість здійснювати оплату через IPay, Google Pay і має сертифікований рідер та програмне забезпечення для роботи з банківськими картками.

До речі, кондуктори поки що залишаються у трамваях. Тепер вони виконуватимуть роль консультантів. Надалі їм запропонують іншу роботу у Вінницькій транспортній компанії. Щоправда, частина з них повідомили, що все-таки залишать підприємство.

Фото з сайту Вінницької міськради.