Її середня урожайність — 80,2 центнера зерна з гектара. Якби не дощі, що рясно випали в області в останні дні осені, ситуація була б ще ближчою до фінішу, однак за будь-яких погодних обставин, переконаний директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Маслак, до настання нового року із качанистою впораються на всі сто відсотків. Хіба що, десь у когось трапиться якийсь «супер-форс-мажор».

За словами Олександра Маслака, кукурудзу сіють геть усі сільськогосподарські підприємства області — від великих агрохолдингів до найменших фермерських і селянських господарств. Сумщина входить до п’ятірки основних «кукурудзяних» областей України — і за урожайністю цієї культури, і за валовим виробництвом зерна. Під неї в області відвели понад дві третини посівних площ, і питома вага культури лише зростає. Якщо минулого року під кукурудзою на Сумщині було 362 тис. га, то нинішнього — вже 407 тис. га.

— Вирощування кукурудзи на зерно завжди було прибутковою справою, — коментує Олександр Маслак. — Ціни на цю продукцію тримаються на стабільно високому рівні. Нинішнього року вони, щоправда, трохи «просіли», але це сталося й на інших зернових ринках.

Торік урожайність кукурудзи в області перевищувала 90 ц/га, але нинішнього року вона знизилася до 80 ц/га. Незважаючи на відчутне падіння, валове виробництво зерна збережеться на практично попередньому рівні, бо посівні площі під кукурудзою у порівнянні з 2018-м розширилися на 45 тис. га. Відтак, разом із пшеницею, житом, ячменем   та іншими культурами Сумщина матиме за підсумками року приблизно 4,4 млн тонн зерна. Це майже стільки, як і у попередньому сезоні.