На знімку: Степана Цибова вітають А. Сімченко і Б. Ковальчук.

Фото автора.

95-річчя відзначив мешканець села Більманка Більмацької селищної ради Степан Олексійович Цибов. Із днем народження ветерана війни і праці привітав селищний голова Борис Ковальчук, його заступник Юрій Залата та виконувач обов’язків старости Анатолій Сімченко.

Степан Олексійович родом зі Смоленщини. Батьки його трудилися у колгоспі. До радянсько-німецької війни юнак встиг закінчити школу-семирічку. Тата Олексія Мусійовича мобілізували в армію у 1941-му. Із фронту він не повернувся.

Степан, його мама Марфа Петрівна і сестра Павліна пережили німецьку окупацію. У жовтні 1943 року юнака мобілізували у збройні сили. Степан потрапив у саперну частину. Солдати наводили переправи через річки, будували мости, вели бої на території Білорусі. Під час одного авіанальоту гітлерівців С. Цибов упав у річку і захворів на пневмонію. Лікувався у тиловому госпіталі. Потім служив у запасному полку. Під час роботи пошкодив руку, через це далі служив у тилу — охороняв військове майно і боєприпаси, вантажив їх тощо. У складі трофейної команди побував у Прибалтиці, Польщі, Німеччині...

Після демобілізації повернувся у рідне село на Смоленщину. Там одержав листа від дівчини Ольги з Більманки, з якою познайомився у Німеччині. Розпочалося листування. На початку 1946 року Степан Олексійович приїхав в Україну і одружився з Ольгою Іванівною. У голодному 1947-му подружжя виїхало на Смоленщину. Пізніше Цибови повернулися у Більманку. Дружина працювала дояркою, а чоловік на різних роботах, у тому числі теслярем, обліковцем. Народили двох синів.

Минули роки. Степан Олексійович жив із сином Олександром, але той пішов за межу Вічності, і батько лишився сам. Добре, що є добрі сусіди — подружжя Анатолій Лопатто (військовий льотчик на пенсії) і Любов Луценко. Колишні городяни уже 22 роки мешкають у селі. Сусіди спочатку приносили їжу і допомагали по господарству: поколоти дрова, затопити пічку, прибрати у хаті, попрати одяг тощо. Але здоров’я ветерана погіршилося, і сусіди поселили Степана Олексійовича у своєму домі та вже третій рік доглядають за ним, як за рідним. Ось така доля ветерана. Як кажуть у народі, не обирай дім, а обирай сусідів!

Більманка
Більмацького району
Запорізької області.