Тут розташовуються навчальні класи коледжу економіки, права й готельно-ресторанного бізнесу. Шестиповерхова споруда дореволюційна, їй 105 років.

Стовп диму піднявся на кілька кілометрів, полум’я перекинулося на інші поверхи.

Частину будинку займають державні установи: Інститут морської біології НАН України, Одеський відділ Інституту археології НАНУ, кілька підрозділів Фізико-хімічного інституту імені О. В. Богатського, регіональна профспілка Національної академії наук, держ-підприємство «Одесбджолопром» та ін. Приміщення біологів, хіміків і археологів повністю знищені вогнем. Багато площ орендують приватні компанії. Одеській міській раді належить 1287,6 квадратних метра. Здебільшого їх займає комунальне підприємство «Бюро технічної інвентаризації».

У будівлі кілька разів відбувалося перепланування. Більші приміщення поділили на маленькі кімнатки, причому стіни між ними спорудили з очерету й інших легкозаймистих матеріалів. Це багато в чому сприяло швидкому поширенню пожежі.

Споруда горіла кілька разів. Передостанній такий випадок стався в 2012 році.

У момент нинішнього загоряння в навчальному закладі була перерва між заняттями, і учні перебували в коридорах або пересувалися по аудиторіях.

Ті, хто встиг вибігти з будинку, повідомили, що не пролунало ніяких тривожних сигналів або оголошень. Багато хто не одразу довідався про загоряння.

— Усе почалося на третьому поверсі. Учителька відкриває двері, а там уже туман, — згадує студентка Олександра. — Дівчата, які вийшли, стали телефонувати тим, хто залишився нагорі. Запитують: «Ви виходите? Ви де?» Вони кажуть, що не було ніякої тривоги.

Також очевидці повідомляють, що дехто телефонував своїм батькам з палаючого будинку, щоб попрощатися.

Учні й співробітники коледжу стверджують, що керівництво три роки намагалося одержати в Міністерства освіти і науки кошти на хоча б мінімальний ремонт, але безуспішно.

Очевидці, врятовані з вогняного полону, повідомляють, що в будинку не дотримано норм пожежної безпеки — вагонка на стінах, вузькі коридори, єдині сходи, старі ліфти, захаращеність.

Уже відомо, що загинула 17-літня студентка, ще 27 учнів і викладачів госпіталізовані. Деякі — у тяжкому стані.

Фахівці ДСНС в Одеській області гасили пожежу 23 години, борючись із полум’ям на площі 4 тисячі квадратних метрів. Жертв може бути більше — доля ще 14 осіб залишається невідомою. Пожежникам не вдається проникнути в будинок через небезпеку обвалення стін і сходових маршів.

Попередня причина жахливої трагедії — коротке замикання в електропроводці в одному з кабінетів.

В Одесі оголошено дводенну жалобу.

Нагадаємо, що й раніше в Південній Пальмірі спалахували великі пожежі, які забрали життя людей. Йдеться про загоряння в Будинку профспілок, у дитячому оздоровчому центрі «Вікторія», у готелі «Зірка». Слідство і суди у зв’язку з цими трагедіями тривають.

Фото із сайту https://usionline.com