Це засвідчили результати загальнонаціонального дослідження громадської думки, яке провели Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 4 по 19 листопада 2019 року.

Євразійський економічний союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном обирають 13%, а 24% опитаних вважають, що Україні не варто приєднуватися до жодного союзу. Зовнішньополітична орієнтація на Росію істотно впала спочатку після анексії Криму, а особливо — після воєнної агресії Росії на Донбасі. Щоправда, більшість із тих, хто покладав сподівання на приєднання до союзів з Росією, перейшли до лав тих, хто вважає, що Україні не треба приєднуватися ані до Європейського, ані до Євразійського союзів.

Найбільше орієнтовані на ЄС у західному регіоні (71%). Явно переважає підтримка й у центральному регіоні (60%), а от у південному та східному — думки мешканців діляться. На півдні 32% орієнтовані на ЄС, майже стільки само — 31% — вважають, що Україні не варто приєднуватися до жодних союзів, а 24% віддають перевагу Євразійському союзу з РФ. Схожа ситуація й на сході: 34% за ЄС, 30% — за неприєднання, а 27% – підтримують орієнтацію на ЄврАзЕС.

З-поміж політичних сил істотно вирізняється партія «Опозиційна платформа — За життя», серед виборців якої явна більшість — 60% — вважає, що Україні слід приєднатися до ЄврАзЕС, і лише 8% підтримують орієнтацію на Євросоюз. Натомість найбільше прихильників європейської інтеграції серед виборців партії «Європейська солідарність» — 90%. Виборці партії «Слуга народу» теж переважною більшістю підтримують рух України до ЄС — 54%, а 22% вважають кращим неприєднання до жодного союзу.

Найбільше заважають Україні стати членом ЄС, на думку громадян, проблеми з корупцією (44%), недостатній економічний розвиток України (40%) та низький рівень життя населення (34%). Війну на Донбасі зазначили 20% опитаних.

Головне, що має зробити Європейський Союз для прискорення реформ в Україні — це «більше тиснути на українську владу в питанні реформ», вважають 22% населення (особливо у західному регіоні — 34%). Ще серед найбільш популярних «порад» — «більш відкрито протистояти Росії» (15%), «виявляти більший інтерес до захисту українського кордону і надати Україні зброю» (14%), «більше підтримувати українську талановиту молодь» (13%). Зазначимо, що на сході значна частина опитаних — 31% — не змогла дати відповіді на це запитання.