Українські театри перебувають у надзвичайно складному становищі, й по всій державі відбуваються звільнення акторів, обмежуються їхні права, заявив на брифінгу народний депутат від фракції «Батьківщина» Михайло Цимбалюк. До нього звернулися артисти Львівського національного драматичного театру імені М. Заньковецької щодо звільнення корифеїв української драматургії — народних артистів України, лауреата Національної шевченківської премії Федора Стригуна та його дружини Таїсії Литвиненко, контракти з якими закінчуються у грудні. «Закон, який вступив минулого року в дію, — про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження контрактів для артистів театрів (№ 955-8 від 28.01.2016 р. — Ред.) дозволяє керівникам театрів не продовжувати контракти», — зауважив парламентарій.

Син Федора Стригуна Назар Стригун зачитав звернення акторів театру імені М. Заньковецької, у якому, зокрема, йдеться, що стосовно них «ведеться психологічний тиск і переслідування», артистів переводять на половину чи чверть ставки. «Нам створюють умови, в яких неможливо працювати, нас змушують покинути улюблену роботу — театр імені Марії Заньковецької, якому ми віддали більш як півстоліття кожен, — сказано у зверненні Федора Стригуна, під яким підписалися й інші артисти. — З репертуару зникають мої вистави, а усі мої пропозиції щодо постановок відхиляються так само одноосібно... Ми могли би промовчати і тихо відповзти у пенсійну тінь, але ми не можемо допустити, щоб наші учні, ті, кому ми передаємо професію, актори театру, наші колеги жили у перманентному страху». Актори звернулися до Міністерства культури, молоді та спорту України в особі міністра Володимира Бородянського з вимогою відсторонити Андрія Мацяка від обов’язків директора—художнього керівника Національного театру імені М. Заньковецької.

Народний артист України Ігор Сачко, актор Тернопільського академічного театру імені Т. Шевченка звернув увагу на проблему із фінансуванням обласних театрів — зокрема, є різниця у коефіцієнті нарахування академічної надбавки. За його словами, у різних облтеатрах така надбавка становить від 15 до 80%, себто заслужені та народні артисти отримують різну зарплату, відтак — соціальна несправедливість та несправедливе нарахування пенсій.

Звільнена артистка балету Національної опери України Олена Анікєєва привернула увагу до того, що на майстрах сцени роблять експеримент із впровадження нового Трудового кодексу — щодо звільнення найманих працівників. «Директори театрів, які фінансуються з держбюджету, отримують мільйонні зарплати — наприклад, директор нашого театру за півтора року отримав три мільйони двісті, при цьому працівники театру йдуть у відпустки за свій рахунок під загрозою звільнення з театру і під загрозою неукладання контракту», — заявила балерина.

Народний депутат України Михайло Цимбалюк попросив вважати заяви, оприлюднені на брифінгу у Верховній Раді, його депутатським зверненням до Президента та Прем’єр-міністра України.