Кабінет Міністрів призначив головою Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Дениса Башлика (на знімку). Раніше посадовець очолював у головному земельному відомстві країни департамент міжнародної співпраці та ринку земель. І є, як зазначається на офіційному сайті Держгеокадастру, «ініціатором успішних масштабних міжнародних проектів зі Світовим банком, USAID, Kartverket, співавтором низки інноваційних ініціатив у сфері ринку земель, зокрема щодо створення системи моніторингу земельних відносин».

— Принципово важливо розібратися з корупціонерами на місцях, — зазначив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, представляючи у Держгеокадастрі нового керівника. — У нас досі десятки повідомлень надходять від людей з районів, областей, міст про те, що там триває корупція — побори, хабарі тощо. Це все потрібно припиняти... У вас є два місяці, щоб провести тотальний аналіз — усіх людей, до яких немає довіри на місцях, попросити на вихід. Немає сенсу з ними довго гратися... Водночас важливо не виплеснути з водою немовля — залишити в системі порядних, професійних фахівців, які готові працювати чесно... Ми тут, щоб докорінно змінити ставлення людей до сфери земельних відносин, зокрема до Держгеокадастру як органа, що надає адміністративні послуги.

Серед окреслених прем’єром ключових завдань: завершення ортофотозйомки всієї території України та інвентаризації земель сільськогосподарського призначення до 1 серпня 2020 року, а також презентація стратегії розвитку Держгеокадастру, оновлення його керівного складу шляхом відкритих та прозорих конкурсів.

Новий голова пообіцяв усунути корупціонерів і «схематозників», що лишилися у відомстві, перевести всі адміністративні послуги в онлайн-формат, відкрити дані Державного земельного кадастру, наповнити новими шарами кадастрові карти.

— На мене покладено величезну відповідальність щодо забезпечення прозорості роботи та публічності Держгеокадастру. Відомство потребує кадрового оновлення, але це не є розв’язанням усіх проблем. Якісно новий рівень роботи служби має забезпечити дерегуляція, децентралізація та діджиталізація... Прозорість, клієнтоорієнтованість і якість послуг — це ті орієнтири, на яких будуватиму роботу відомства, — запевнив Денис Башлик.

Читайте також : «Як прорве, то мало не буде!»

До речі, уряд також дав доручення Держгеокадастру відсторонити всіх керівників та заступників керівників регіональних відділень. Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов на своїй сторінці у Фейсбуці. А Мінекономіки має провести комплексну перевірку порушень законодавства з врядування землею.

У Держгеокадастрі побувала Галина КВІТКА.

Фото автора.