Список жертв уже становить 12 осіб. Шестеро людей досі значаться зниклими безвісти. Рятувальні роботи не припинялися й 8 грудня, коли було оголошено день загальнонаціональної жалоби.

На місці трагедії побував Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Він заявив, що держава надасть повну підтримку всім, хто втратив рідних: «Уряд створив комісію з розслідування причин пожежі в Одесі. Ми обов’язково розберемося.

Результати розслідування будуть до 20 грудня. Винних покарають».

Олексій Гончарук обурився тим, що остання перевірка пожежної безпеки в економічному коледжі проводилася п’ять років тому, і що цього року споруда не була серед пріоритетних для перевірки.

Також він заявив, що всіх учасників рятувальної операції в будинку, що згорів, на Троїцькій, 25 представлять до державних нагород.

За його словами, це будуть різні нагороди, включаючи й відомчі, а рятувальник Сергій Шатохін, який дістав травми і помер у лікарні, і викладач Ганна Бортюк, яка виводила студентів, а сама загинула, будуть представлені до звання Героїв України.

Прем’єр-міністр повідомив, що начальника Управління ДСНС Одеської області Віктора Федорчака відсторонили від посади.  Він нагадав, що в останні роки в місті сталося кілька трагічних пожеж.

Також від обійманої посади відсторонено директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олександра Лончака. В його роботі, за словами прем’єра, були виявлені явні недоліки, зокрема оформлення документів у згорілому коледжі не давало закладу можливості звертатися за виділенням коштів на ремонтні роботи.

Олексій Гончарук додав, що за дорученням Президента України, до 10 січня уряд проведе повну перевірку стану протипожежної й техногенної безпеки всіх дитячих садків, шкіл, вузів, гуртожитків, установ охорони здоров’я, транспортної інфраструктури.

Тим часом на місці пожежі цілодобово розчищають завали. До робіт залучено 275 людей і 41 одиниця техніки. Всього з початку розбирання завалу з пожарища вивезено 1 тис. 56 кубометрів будівельних конструкцій.

9 грудня в Спасо-Преображенському кафедральному соборі відбулася церемонія прощання із загиблим під час ліквідації пожежі Сергієм Шатохіним. Коли піднімався по приставній драбині, його збила дівчина, яка вистрибнула з вікна, щоб врятуватися від вогню. Сергій Шатохін помер 7 грудня в лікарні, не приходячи до свідомості після падіння з висоти.

Українські рятувальники в Одесі та в інших регіонах країни вшанували пам’ять загиблих.

Поліція пред’явила двом особам підозри у зв’язку з пожежею в приміщенні коледжу.

Про це заявив начальник слідчого управління Головного управління Національної поліції Одеської області Сергій Шайхет. За його словами відповідні документи найближчим часом спрямують до прокуратури Одеської області на затвердження, після чого підозри пред’являть зазначеним особам.

Сергій Шайхет додав, що в майбутньому число підозрюваних може збільшитися. Імена осіб, яким мають намір пред’являти підозри, головний слідчий поки що не розголошує.
У поліції просять усіх, хто має інформацію, що може допомогти розслідуванню, звертатися по телефонах 048-779-41-77 або 102.

А тим часом в Одесі та районах області продовжують бушувати пожежі. Дві людини загинули під час загоряння у квартирі на п’ятому поверсі десятиповерхового будинку на вулиці Святослава Ріхтера. Одного із загиблих упізнано — це 56-літній господар, особа другого встановлюється. Друга пожежа сталася на території військової частини, розташованої в Біляївському районі. Горіли продовольчий склад і склад речового майна.

До речі

Головне управління ДСНС в Одеській області звернулося в адміністративний суд з позовною заявою із приводу припинення експлуатації об’єктів Одеського національного медичного університету через порушення вимог пожежної безпеки.

«Суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду й відкрити загальне позовне провадження... за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Одеського національного медичного університету про застосування заходів реагування в сфері державного нагляду (контролю)», — йдеться в ухвалі адмінсуду.

У своєму позові ДСНС посилається на результати перевірки стану протипожежної безпеки навчальних корпусів медуніверситету від 24 жовтня. Тоді перевірка виявила кілька серйозних порушень протипожежної безпеки.

Також Одеське облуправління ДСНС подало позови в адмінсуд, вимагаючи припинити роботу торговельних корпусів ринку «Привоз» і будинків житлового масиву «Райдужний», де проживає 15 тисяч одеситів.

Одеса.

Фото: Укрінформ.