Визирська загальноосвітня школа I-III ступенів Лиманської райради Одеської області.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Як раніше повідомлялося, між Визирською територіальною громадою Одеської області та редакцією газети «Голос України» було підписано Меморандум про інформаційну співпрацю. Газета розповідатиме про перші кроки Визирської ОТГ, про людей, які живуть на цій щедрій землі, про культурне і суспільно-політичне життя в селах громади, про те, як проходить процес народовладдя і як працює депутатський корпус.

У Визирській ОТГ сьогодні в семи населених пунктах проживає майже 11 000 мешканців і мало не 600 із них є передплатниками «Голосу України». 

На позачерговій сесії Визирської сільської ради було ухвалено, скажімо так, доленосне для об’єднаної територіальної громади рішення — депутати одностайно проголосували за добровільне приєднання чотирьох сіл — Сичавки, Кордона, Калинівки та Дмитрівки.

Почалася позачергова сесія Визирської сільської ради зі створення депутатської групи «Команди розвитку» на чолі з Тетяною Казак. Депутати, які ввійшли до її складу, уже встигли себе добре зарекомендувати.

Отже, сьогодні сім сільських рад об’єднає Визирська ОТГ. Уже в оновленому й розширеному складі шляхом приєднання ще чотирьох сільських рад вона дихне на повні груди в новому 2020 році.

— Питання про входження Дмитрівки до Визирської громади обговорювалося ще 2018 року. Як голова я не бачила нашу сільраду в сусідній Доброславській громаді. Про це я говорила в Лиманській райдержадміністрації, на сесіях Лиманської районної ради. Упевнена, що завтрашній день Визирської ОТГ сприятиме розвитку соціальної інфраструктури Дмитрівки, — розповіла Наталя Муравйова, голова Дмитрівської сільської ради.

Якщо для Калинівської та Дмитрівської сільських рад тільки почався перший етап приєднання, то села Сичавка й Кордон прибули до Визирки з відповідними сесійними рішеннями та схваленням від своїх сільських рад.

Голова Кордонської сільської ради Оксана Третьякова заявила, що серед мешканців села було проведено попереднє опитування людей, і вони висловили бажання приєднатися саме до Визирської громади. Тому ми й пішли в цьому напрямі. Все залежало не від депутатів чи сільського голови, а саме від рішення людей, які і є джерелом влади.

А от ще одна думка, яку висловила Валентина Попоніна, голова Сичавської сільської ради:

— Ми пройшли довгий і тернистий шлях до об’єднання. Нам залишилося лише одне пленарне рішення — затвердити висновок, який буде зроблено Одеською обласною адміністрацією.

Звичайно, що на сесії Визирської сільської ради вже обговорювалися й ухвалювалися рішення, пов’язані з першими кроками ОТГ. І, передусім, йшлося про перший бюджет ОТГ.

Депутат Визирської сільської ради Олег Сологуб, голова постійної комісії з фінансів і бюджету, розповідаючи про перспективи майбутнього року, справедливо зазначив, що вона буде спроможною, бо тут зосереджено все: порто-промислова зона, узбережжя моря й лиману. Розвиватимемо зелений туризм і промисловість. Це дасть гідні надходження до бюджету громади.

Серед інших рішень, ухвалених на сесії Визирської ОТГ, розглядалося питання про відведення земельних ділянок і надання їх в оренду на 49 років підприємству «Лиманська вітроелектростанція». Новітні технології на служінні в людини — так охарактеризували експерти цей міжнародний проект.

Про нього депутатам сільської ради розповів Джеффрі Берлін, представник компанії «Ukraine Power Resources».

— Наступного року ми розпочнемо реалізацію проекту та будівництво. Для Визирської громади це відкриває великі перспективи. А ще для Одеської області й України, тому що це — зелена чиста енергетика. Є велика міжнародна програма «Україна — зелений тариф», її реалізація — це процес європейської інтеграції.

Його підтримав Валерій Стоілакі, голова Визирської ОТГ, який пояснив депутатам, що «за перебування на території громади компанія платитиме грошовий внесок на розвиток соціальної сфери. За рахунок цих надходжень ми зможемо робити дороги, водогони та освітлення.

Такий позитивний досвід ми максимально розширюватимемо й у майбутньому. 

Отже, Визирська об’єднана громада почала робити перші кроки. 

Одеська область.