Копати цукрові буряки на Вінниччині завершили зі значно гіршими показниками врожайності, ніж торік. Тому й цукру буде менше.

Загалом на цукрозаводи області доставили понад 1,8 мільйона тонн коренів. Ще 200 тисяч тонн сировини цукроварні заготовили в сусідніх регіонах. Зварили 308 тисяч тонн солодких кристалів. Досягти показника 2008-го цукроварам не вдасться через низьку врожайність буряків.

У середньому на круг зібрали 418,3 центнера, торік цифра становила майже 569 центнерів.

— Сучасні технології не виручили буряківників, — каже фахівець у галузі буряківництва, який просить не називати в газеті його прізвище. — Незадовільні погодні умови, зокрема, відсутність достатньої кількості вологи під час сівби, та й копати почали пізніше, бо ґрунт був твердий, як цемент, змарнували працю на буряковому полі. У зерновому виробництві такі умови не стали на заваді. Як і торік, в області намолотили шість мільйонів тонн зерна, а в буряківництві... Недобір приблизно півтори тонни коренів на гектарі — це суттєві втрати.

До того ж загальну площу під цукристими цьогоріч на Вінниччині скоротили у порівнянні з 2008-м майже на десять тисяч гектарів: з 54 тис. га до 44,2 тисячі.

На чотирьох цукрозаводах, що працюють, завершують переробку сировини, з якої вже зварили 308 тисяч тонн цукру. Торік було 424 тисячі тонн солодких кристалів.