Усього медики Чернівецької області цьогоріч уже отримали сім нових автомобілів невідкладної допомоги.

З семи нових машин, чотири — класу «В» — надійшли в рамках ініціативи Президента України Володимира Зеленського за кошти Фонду Ріната Ахметова. Перші дві машини отримали пункти Центру ЕМД у місті Хотин та смт Берегомет. Крім того, Чернівецький обласний центр екстреної допомоги отримав ще два автомобілі від уряду Китайської Народної Республіки. Одне авто придбали за кошти обласного бюджету. Його дооснастили сучасним медобладнанням для реанімації дітей.

Як наголосив журналістам голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, сучасна медицина є однією із найважливіших галузей життя Буковини. Завершується створення госпітальних округів, а тому наявність сучасних автомобілів екстреної допомоги, особливо в гірській місцевості, є вкрай необхідною умовою. Крім того, триває реформа сільської медицини, будівництво нових ФАПів та амбулаторій, які теж необхідно обладнати сучасною медичною технікою з виходом на телемедицину, що не тільки врятує багато життів, а й дасть змогу оперативно проконсультуватися з лікарями другого та третього рівня.

«Це практично вирівняє шанси хворих у сільській місцевості з такими самими громадянами в обласних центрах та навіть у столиці. Медична реформа йде пліч-о-пліч з реформою децентралізації і, разом з відкриттям ЦНАПів, безпекових центрів, утвердженням Нової української школи, є основою, на якій вибудовуватиметься європейська модель розвитку громад зі створенням нової сучасної інфраструктури», — зазначив Сергій Осачук.

Фото Юлії ШЛЕК.