Майже сто тисяч одиниць садивного матеріалу цієї породи виростили цьогоріч у держлісгоспах обласного управління лісового та мисливського господарства, що у тричі більше порівняно з 2014-м.

Традиційні для регіону хвойні сосна та ялина всихають. До такого явища призводить глобальне потепління. Фахівці шукають вихід із ситуації — вводять до складу лісових насаджень стійкі до посушливих умов породи.

— Модрину європейську недаремно називають хвойним дубом, — розповідає керівник прес-служби Вінницького облуправління лісового та мисливського господарства Станіслав Вовк. — Вона стійка до посушливих умов, має властивість захищати себе від нашестя шкідників та хвороб. Не вимоглива до ґрунтів і добре приживається. Дерево швидкоростуче. Завдяки міцності і довговічності деревину здавна використовували у судно- та вагонобудуванні, для зведення будинків. Її потребує хімічна і фармакологічна промисловість. Тобто дерево перспективне.

Лісівники освоїли ще один спосіб вирощування сіянців — у так званих касетах, тобто із закритою кореневою системою. Найбільшу їх кількість отримали цьогоріч у Михайлівському лісництві.

Лісівники звертають увагу на те, що модрина європейська єдина з хвойних порід скидає на зиму свої голочки. Дивлячись на них, можна оцінити стан дерева. Якщо восени колір хвої золотистий, значить, з деревом усе гаразд, воно готується до зимового спокою.