В Україні на початок 2019-го налічувалося 15 656 публічних бібліотек. Незважаючи на важливість їх функцій в освітньому і просвітницькому процесах, кількість читалень постійно зменшується.

— Бібліотеки зазнали істотних кількісних втрат не лише в умовах децентралізації. Ця тенденція спостерігається в Україні вже майже десятиліття, впродовж якого закрито майже три тисячі бібліотек, — наголошує перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич (на знімку). — Це не лише сільські книгозбірні, стосується процес «оптимізації», на жаль, і міської мережі. Заради справедливості відзначу, що закриваються бібліотеки не лише з економії коштів, є чимало інших «природних» чинників: демографія, зменшення інтересу до читання, застарілі книжкові фонди, анахронічні форми роботи бібліотекарів, демотивація їх через мізерну зарплату. Уже зараз, усвідомлюючи загрозливі наслідки бібліодефіциту, ми повинні як законодавці спільно з профільними міністерствами шукати форми для запобігання руйнівних процесів у гуманітарній сфері. Бібліотеки по-требують докорінної модернізації, наповнення книжкових фондів сучасною якісною літературою, найперше для дітей і молоді.

Приклад креативної модернізації та перетворення закладу на бібліотечно-культурний центр продемонстрував колектив Центральної бібліотеки для дітей у Луцьку, де під час виїзного засідання комітету побували народні депутати. Отримавши з міського бюджету 4 мільйони гривень на реконструкцію, тут не лише зробили ремонт, закупили, крім нових книжок, сучасні й красиві меблі, необхідні технічні засоби — комп’ютери і телевізори, а головне, наповнили простір цікавими ідеями і проектами.

Бібліотека, якою керує Ніна Бочарова, як і задумувалося ініціаторами проекту, стала справжнім домом не тільки для маленьких читачів, а й для їхніх батьків. Мало не щодня тут проходять книжкові зустрічі і свята, на які запрошують письменників з усієї області і Києва, презентації нових видань і просто цікавих книжок, різноманітні конкурси. У бібліотеці працює кінозал, творчі студії, «книжковий телевізор», який Ніна Бочарова називає ще одним бібліотекарем, що анонсує читацькі події, запрошує на «літературні сніданки», знайомить з новими надходженнями до фонду.

Лише цього року бібліотека витратила на закупівлю книжок 250 тисяч гривень. Тут також мають велику збірку настільних ігор, які розвивають і дають нові знання, та постійно її поповнюють.

— Батьки зрозуміли, що, відкриваючи двері перед дітьми, ми насправді відкриваємо їх перед їхнім майбутнім, — каже Ніна Іванівна.

Вона наголошує, що модернізація закладу продовжується, тож кількість читачів постійно збільшується — їх уже майже чотири тисячі. І додає, що досвідом 
своєї роботи колектив готовий ділитися з усіма, для кого важлива книжка та її популяризація.

— Необхідно запровадити оптимальні моделі утримання бібліотек на сільських територіях, — наголошує Ірина Констанкевич. — Уряд повинен розглянути всі варіанти, як подолати небезпечний синдром бібліодефіциту, можливо, поруч з освітньою, медичною субвенцією передбачити так звану субвенцію і на заклади культури (бібліотеки, музеї, будинки культури). Безперечно, через співфінансування з місцевими громадами, керівники та депутати котрих зобов’язані мислити не лише матеріальними по-требами, а й духовними.