На знімку: Ґ. Ґахарія, В. Зеленський, О. Гончарук, І. Кіку, А. Ахмедов (зліва направо).

Метою економічної співпраці в рамках ГУАМ є практична реалізація зони вільної торгівлі для держав-членів. Про це заявив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук під час зустрічі з молдовським колегою Іоном Кіку в Києві, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на прес-службу уряду Молдови. Перемовини відбулися перед учорашнім самітом прем’єр-міністрів країн ГУАМ (Організації за демократію та економічний розвиток): Молдови, України, Азербайджану і Грузії. Кіку та Гончарук обговорили й постачання природного газу та його транзит після 31 грудня 2019 року, що залежить від домовленостей між Україною та РФ, а також посилення безпеки в регіоні, зокрема, взаємну підтримку в урегулюванні конфліктів на території обох держав. 

О. Гочарук у Твіттері також повідомив, що під час зустрічі з молдовським колегою Іоном Кіку було домовлено про проведення у березні 2020 року засідання міжвідомчої комісії для вирішення наявних питань у двосторонніх відносинах країн, а також напрацювання інструментів для посилення економічної та енергетичної співпраці. Сторони обговорили питання лібералізації автомобільного і повітряного транспортного сполучення та розширення спільного контролю на кордоні шляхом впровадження механізму на нових пунктах пропуску. 

Окрім того, перед самітом ГУАМ український прем’єр провів перемовини з делегацією Азербайджану на чолі з віце-прем’єр-міністром Алі Ахмедовим. 

Делегацію Грузії на зустрічі в Києві очолював Прем’єр-міністр Ґеоргій Ґахарія.

Тема заходу — державно-приватне партнерство в реалізації ключових проектів ГУАМ зі сприяння торгівлі та транспортуванню. Сторони також підбивали підсумки головування України в цій організації.

Учора відбулася зустріч глав урядів держав — членів ГУАМ з Президентом України Володимиром Зеленським.

Фото з офіційної сторінки у Твіттері Секретаріату ГУАМ.