Триває спорудження ще восьми аналогічних закладів. Водночас в обласному центрі будують потужний кардіологічний центр. Левову частку коштів для такої установи надає Світовий банк, свій внесок робить обласний бюджет.

На базі міжрайонної лікарні у місті Могилів-Подільський створюють медичний центр. За словами заступника голови Вінницької облдержадміністрації Ігоря Івасюка, для новозбудованих амбулаторій придбано 15 спеціалізованих медичних автомобілів, чотири комплекти телемедичного обладнання. Ще чотири автівки закуплено для амбулаторій, в яких проведено ремонтні роботи.

Загалом на первинному рівні пацієнтам надають допомогу у 53 медичних закладах. На вторинному — 48. Усі вони перетворені на комунальні неприбуткові підприємства, так само, як 26 медзакладів третинного рівня.

— Наша область на першому місці серед інших регіонів щодо підписання пацієнтами декларацій з сімейними лікарями, — зазначив Ігор Івасюк. — Загалом 83 відсотки мешканців краю мають такі документи.

Як стверджує посадовець, у медичних працівників, зайнятих у закладах первинного рівня, істотно зросла заробітна плата. Станом на кінець листопада ц. р. вона становила 18,8 тисячі гривень (торік — 10202 грн). Середній медперсонал отримує нині 7125 грн, у 2018-му було 5358 грн.

— Важливо, що зростає довіра населення до лікарів сімейної ланки, — наголошує Ігор Івасюк. — Це дає підстави стверджувати, що запроваджена система надання медичної допомоги виправдовує себе.

Вінницька область.