На знімках: Е. Макрон та А. Меркель на саміті ЄС.

Лідери держав — членів Євросоюзу домовилися про збереження санкцій проти РФ ще на шість місяців. Про це в четвер за підсумками першого дня роботи саміту лідерів спільноти заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель. Обмежувальні заходи стосуються фінансового, енергетичного і оборонного секторів РФ, а також товарів подвійного призначення. Економічні санкції включають обмеження доступу на первинний і вторинний ринок капіталу ЄС для п’яти російських фінансових установ, експортну й імпортну заборону на торгівлю зброєю, а також низку інших заходів.

Рішення про продовження санкцій проти РФ на саміті ЄС було ухвалено після доповіді канцлерки ФРН Ангели Меркель та лідера Франції Еммануеля Макрона про «нормандський саміт» у Парижі та ситуацію з Мінськими домовленостями.

«Це була можливість обміну інформацією щодо ситуації в регіоні, і це була можливість, як ви, звичайно, знаєте, ухвалити рішення про продовження санкцій ще на півроку, враховуючи той факт, що ми вважаємо, що імплементація Мінських угод залишається для нас надзвичайно важливим моментом», —сказав Шарль Мішель у Брюсселі у четвер, інформує «Європейська правда». Рішення ще повинна затвердити Рада ЄС.

Іншою ключовою темою саміту ЄС була зміна клімату. Президент Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що європейські лідери підтримали запропонований Єврокомісією амбітний план перетворення Європи на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Ангела Меркель позитивно оцінила досягнуту «Зелену угоду» і додала, що одній країні — члену ЄС «потрібен час, щоб подумати», як саме документ буде реалізовано. Ідеться про Польщу. Варшава збирається рухатися до поставленої мети «у власному темпі», заявив польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Рішення було прийнято лише через день після того, як новий керівник Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оприлюднила план на 100 мільярдів євро для забезпечення кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року.

Фото з офіційної сторінки ЄС.