Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров’я населення (№ 2296). Народний депутат Микола Стефанчук, який представляв цей документ, повідомив: нині в атмосферу щороку потрапляє понад 17 мільйонів тонн шкідливих речовин, тож Україна — лідер за цим показником.

Це, відповідно, є причиною низки захворювань. Оскільки це стосується великих міст, тому в документі пропонується запровадити тимчасове обмеження руху великовантажних машин територією міст із більш як 250-тисячним населенням з 6-ї до 11-ї години та з 17-ї до 21-ї години, а контроль за цим покласти на органи місцевого самоврядування.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький підкреслив, що ця проблема справді є вкрай актуальною, тож законопроект підтримали всі члени комітету. Водночас під час його підготовки до другого читання пропонується доповнити Закон «Про дорожній рух» новою статтею щодо обмежень для руху вантажних автомобілів у населених пунктах.

Представляючи в першому читанні законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів (щодо планування використання земель, № 2280), народний депутат Павло Халімон нагадав, що сьогодні планування використання земель здійснюється на основі містобудівної та землевпорядної документації, що іноді призводить до неузгодженості. «Ми пропонуємо розробляти єдину, комплексну документацію, яка буде поширюватися на всю територію громади як в межах, так і за межами населених пунктів. У результаті, після затвердження такої документації громада в повному обсязі плануватиме свою територію і жодної іншої документації розробляти буде не потрібно», — сказав він та додав, що водночас до Державного земельного кадастру буде внесено всі відомості про обмеження на використання земель. Також ці зміни надають власнику земельної ділянки право самостійно змінювати її цільове призначення, якщо обраний вид цільового призначення узгоджується з функціональним призначенням території, визначеному в детальному плані території або в плані зонування. «Запропонований механізм є більш гнучким, що сприятиме пожвавленню інвестиційної діяльності та знищить корупційну складову в питаннях зміни цільового призначення землі», — зазначив П. Халімон. Після обговорення законопроект № 2280 ухвалено в першому читанні.

У цілому ухвалено законопроект про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази (№ 0874). Голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики та природокористування Павло Якименко зазначив, що нині ця сфера не врегульована законодавчо та розвивається без врахування міжнародних процесів та проблем збереження навколишнього середовища. За його словами, з метою збереження озонового шару та зменшення впливу на клімат, цим законопроектом забороняється випуск озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів у навколишнє середовище, та, по-друге, заборона постачання на український ринок морально застарілого обладнання, від якого відмовляються країни Європи та інші розвинені країни.

«Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар — це міжнародна угода, що вимагає поступового скорочення та подальшого припинення споживання цих речовин. І ми, як розвинена та відповідальна країна, маємо це забезпечити», — підкреслив П. Якименко. Також в цілому ухвалено законопроект про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (№ 0875).

Ухвалений в цілому законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України, № 1233) спрямовано на зменшення розміру штрафних санкцій. «Штрафні санкції зменшуються на 50 відсотків у разі сплати їх протягом 10 банківських днів із дня винесення постанови. Водночас штрафні санкції не застосовуватимуться, якщо роботодавець усунув порушення до перевірки або під час її проведення, однак це положення не застосовується в разі повторного порушення», — повідомила голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

За основу прийнято законопроект про внесення змін до Закону «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» (щодо підтвердження відповідності інформаційної системи вимогам із захисту інформації, № 2043). Заступник голови

Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко повідомив, що документ спрямовано на адаптацію нашого законодавства до вимог ЄС у сфері технічних правил та стандартів. «Йдеться про відкриту або конфіденційну інформацію, вимоги щодо захисту, встановлені законом, або яка належить до державно-інформаційних ресурсів. Така інформація може оброблятися у системі без застосування комплексу системи захисту інформації, але за умови підтвердження відповідності системи вимогам із захисту інформації», — повідомив доповідач.

Парламентарії підтримали в першому читанні законопроект про захист прав та законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності (№ 2133). «За статистикою сьогодні кожен шостий громадянин України потерпає від так званих чорних колекторів. Тому питання саме законодавчого врегулювання цієї проблеми, або так званої безнадійної заборгованості, є справді вкрай актуальним», — сказав доповідач, народний депутат Михайло Цимбалюк.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Бєлькова зазначила, що Верховна Рада вже неодноразово намагалася врегулювати цю проблему, та наголосила на необхідності ухвалення зрозумілого закону, який чітко визначав би, що можуть та чого не можуть робити колекторські компанії.

Насамкінець народні депутати підтримали зміни до Постанови Верховної Ради «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації» (№ 2423). Під час обговорення цього питання народний депутат Ірина Геращенко зауважила, що в день, коли розглядалося це питання, по Майдану ходили журналісти телеканалу Міноборони Російської Федерації «Звєзда». «Вимагаємо від Служби безпеки України закрити кордони для російських пропагандистів, там немає журналістів, це пропаганда, яка малює Збройні Сили України карателями, яка показувала катування наших солдатів», — заявила народний депутат.