І хоча, якщо вірити Мінагрополітики, озимі зернові на вітчизняних ланах уже зростають на майже 7 мільйонах гектарів (на перший погляд — чимало), ця цифра програє і торішній, і тому, що було заплановано.

Найбільше підкачала пшениця. Цю культуру справедливо вважають основою майбутнього хлібного врожаю, адже, приміром, цьогоріч у середньому збирали по 42,5 ц/га, що значно перевищує віддачу з кожного гектара ярої. У господарствах нарікають на дефіцит опадів і тривалу посуху восени. Мовляв, не ризикнули сіяти у зневоложений грунт. Так, на Київщині озима пшениця під майбутній урожай займатиме лише 106,3 тис. га, тобто на 39% менше від плану. Серед основних зернових областей також на 22,5% не досіяли на Черкащині, на 15,5% — на Чернігівщині, на 13,5% — на Сумщині, на 9% — на Вінниччині. І хоча, як пишуть в офіційних звітах, Луганщина, Донеччина і Харківщина — у плюсах, у масштабах країни пшениця так і не дотягнула до плану.

Також не тішить і стан самих посівів. За інформацією АПК-Інформ, в Україні на початок зими у доброму стані перебували 57% сходів зернових, тоді як 31% — у задовільному, а 12% — значилися слабкими та зрідженими. Але і тут ситуація у різних регіонах строката. Так, на тій самій Київщині, хоч пшениці й не досіяли, проте 90% сходів зернових там у доброму стані. Гірше з Черкащиною, де 30% — слабкі та зріджені.

У підсумку можна прогнозувати, що з такою основою наступний рік не буде вельми хлібним, як нинішній, коли українські аграрії зібрали найбільший врожай у понад 75,2 мільйона тонн зерна. Така кількість дозволяє бити експортні рекорди. З липня за кордон реалізовано 27 млн тонн збіжжя, зокрема 14 млн пшениці та майже 8,9 млн кукурудзи. Але якщо говорити про подібні польові гучні досягнення, у медалі є й зворотний бік: збільшення виробництва зерна призводить до обвалу на нього закупівельних цін, й аграрії не отримують очікуваної вигоди.

Фото: consumer-cv.gov.ua

Тим часом

Сьогодні має відбутися засідання Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. На порядку денному — продовження розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (друге читання).