Зокрема, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов пояснив українцям, чому, на його думку, не падають ціни на пальне.

Маржа тому виною! Ось пряма мова міністра: «... маржа продавців бензину А-95 зросла за рік з 8% до близько 21%... це забагато. Курс посилюється, інфляція зменшується, а ціни на пальне не падають. Міністерство вивчає ситуацію і прийматиме всі можливі дії... у відповідності до закону», — пригрозив Тимофій Милованов.

Антимонопольний комітет (АМКУ) тим часом теж не дрімав і вже зобов’язав великі мережі АЗС знизити роздрібні ціни на високооктанові бензини та дизельне паливо. Про це повідомила прес-служба відомства.

АМКУ провів аналіз ринків пального та за результатами їхнього функціонування в червні-листопаді встановив, що середні ціни крупного опту на бензини марки А-95 та дизельне паливо знизилися майже на 20%, курс долара США до гривні, що має значний вплив на ціноутворення, зважаючи на імпортозалежність цих ринків, знизився на майже 12%, середні роздрібні ціни на бензини марки А-95 та дизельне паливо знизилися на 5-5,6 %.

При цьому, як зазначає АМКУ, рівень роздрібних цін на бензин марки А-95 та дизпаливо на стаціонарних АЗС основних учасників ринку майже не змінився. Тому регулятор вимагає встановити ціни на бензини та дизельне паливо на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку.

Рекомендації направлені таким мережам АЗС: WOG, ОККО, UKRNAFTA, AMIC Energy, SHELL, SOCAR, UPG, GLUSCO.

Чекаємо реакції?

І, наостанок, про газ. Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що причиною зростання ціни на газ є низький рівень власного видобутку та погана енергоефективність.

«Якби був збільшений власний видобуток і підвищений рівень енергоефективності, то ціна на газ би... впала. Оскільки Україна у 2020 році могла б експортувати газ... ринкова ціна була б значно нижчою», — заявив виконавчий директор «Нафтогазу». За таких умов, ціна на газ не була б предметом політичних спекуляцій, резюмував Вітренко.

І хоч зима ще навіть і не думала вступати у свої права: на вулиці впевнений плюс, Україна з 1 листопада до 14 грудня вже знизила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) на 9,3% (на 2 млрд 15,69 млн куб. м) — до 19 млрд 767,99 млн куб. м, свідчать оперативні дані АТ «Укртрансгаз».

За розрахунками експертів, поточний обсяг перевищує показник запасів 14 грудня 2018 року на 30,4%, 14 грудня 2017 року — на 27,7%, 14 грудня 2016 року — на 53,8%.

Нагадаємо, в опалювальний сезон 2019/20 року, що стартував 1 листопада, Україна увійшла з максимальними за останні десять років запасами 21 млрд 783,68 млн куб. м. «Укртрансгаз», 100% якого належить НАК «Нафтогаз України», експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною місткістю 31 млрд куб. м.

Підсумовував Віктор БОНДАР.