Олександр Юзько.

 

Мій знайомий вірменин з характерною кавказькою вимовою якось запитав мене: «Ты такой птица аист знаешь, ну который маленьких детей из капусты достает?» Звичайно ж, знаю, Роберте, відповів я. Але ще знаю людей, які значно крутіші за лелек у цій такій тонкій та трепетній справі.

Це династія Юзьків з однойменного Центру «YuZko» у Чернівцях. Великою мірою саме завдяки цим професіоналам-медикам приносять дітей бузьки, і знаходять їх у капусті батьки, котрі зачекалися Божої благодаті у вигляді народження сина чи доньки.

Навіть ті, хто втратив будь-яку надію на повноцінне сімейне щастя.

Інший мій знайомий разом з дружиною були у відчаї від того, що не могли дочекатися дитини, стоптали церковні пороги, переслухали всіх порадників, але конкретно допомогли їм саме у медичному центрі «YuZko». До того ж народилася двійня, прекрасні, здорові хлопчик та дівчинка, котрі вже навчаються у 5-му класі і є одними з найуспішніших серед однолітків.

Сьогодні центр відомий не лише в Україні. Послугами тутешніх лікарів залюбки користуються навіть іноземці. Рекламу в Іспаніях та Португаліях роблять наші заробітчани, котрі там вже створили сім’ї. Клієнти з сусідньої Румунії та інших країн поблизу наших кордонів приїжджають самі, дізнавшись від українців про високу якість обслуговування, майстерність лікарів клініки і дешеві порівняно з Європою послуги. Ну і, звичайно ж, приїжджають матусі з надією з усієї України.

Образно кажучи, медична клініка «YuZko», якою керує Олександр Юзько, доктор медичних наук, професор, проректор, завідувач кафедри акушерства і гінекології Чернівецького державного медичного університету, відомий і шанований гінеколог не лише у Чернівцях, стала, без перебільшення, успішним «конвеєром щастя» навіть для тих, хто вже стомився сподіватися. Лелеки не встигають за цими лікарями.

Центр постійно модернізується, закуповує нове обладнання, впроваджує найсучасніші репродуктивні технології, зміцнює кадровий потенціал, проводячи власний вишкіл молодих лікарів.

Спеціалісти центру є постійними учасниками різноманітних міжнародних форумів репродуктологів і гінекологів Європи та США, не тільки переймаючи досвід міжнародних партнерів, а й знайомлячи їх з власними технологіями та ноу-хау. Наприклад, такі технології, як «дитина від 3 батьків» шляхом пронуклеарних перенесень. Така реконструкція з перенесення ядра з хворої клітини у здорову дає змогу «обійти» генетичні вади.

Прикметним є те, що Вікторія Юзько, донька очільника клініки та його дружини і колеги Тамари Юзько, не тільки стала провідним спеціалістом, а й упевнено просуває науковий блок клініки. Вона теж високопрофесійний фахівець і прекрасний організатор.

Випускниця Буковинського державного медичного університету, схоже, знайшла себе саме у цій царині. Тому сьогодні про стан справ у відомому колективі розмовляємо з цією розумною та милою молодою жінкою.

«Ми займаємося гінекологією, веденням вагітності, діагностикою і лікуванням безпліддя, хірургією, оперативною гінекологією, ультразвуковою діагностикою, терапією та урологією.

Щодо ведення вагітності, то у нас є велика кількість людей, пацієнтів, які бажають стати до нас на облік. Тому що у нас зручно, комфортно, за один день можна відвідати всіх фахівців і отримати кваліфіковану допомогу за потреби.

За рік ми обслуговуємо приблизно до 100 вагітних, вони проходять у нас усі обстеження від початку до пологів. Також велика кількість жінок щомісяця проходять через процедуру штучного запліднення. І тепер у нас є новинка: ми по кожній вагітній ведемо щоденник, таку книжечку для вагітних. Коли вони приходять, ми їх фотографуємо і зафіксовуємо цей момент у їхній пам’ятці та альбомі.

Діагностика та лікування безпліддя теж є одним з напрямів, які ми широко застосовуємо у нашій роботі. Також у нас з’явилася новинка — генетичне тестування ембріона — NGS. Тобто ми маємо можливість не просто провести програму, а ще й повністю протестувати: чи дитина здорова, чи нема у неї хромосомних патологій, а також визначити стать дитини.

В оперативній гінекології теж маємо велику кількість пацієнтів, виконуємо всі види оперативних втручань. Усе переважно робиться лапароскопічно, без розрізу черевної порожнини на великій ділянці. Пацієнти за таких технологій почувають себе значно краще. Вранці зробили операцію, ввечері вони вже йдуть додому.

Також у нас тепер є хірургія, яка теж дає можливість зробити лапароскопічно холецистектомію, апендектомію, а також усунення наявних гриж, видалення різних видів доброякісних пухлин, плюс звичайна та оперативна урологія. Дуже затребуваними є пластичні операції, адже породілі — молоді гарні жінки», — розповідає Вікторія Юзько.

Сьогодні українська репродуктивна медицина серед лідерів у світі. Наших фахівців визнають, їхній досвід викликає зацікавленість, у них вчаться.

Нині у колективі працює понад 30 фахівців. Переважно це майстерні лікарі-гінекологи, які обслуговують поліклінічне, стаціонарне, ембріонологічне, хірургічне відділення. У клініці працює денний стаціонар, а ще є поліклінічний напрям: ультразвукова діагностика та гінекологічне відділення загального профілю.

«На рік Україна робить понад 25 тисяч циклів репродукції. Таких малюків народжується приблизно 7 тисяч на рік. Але, на жаль, участь держави у цій важливій сфері медицини мінімальна. Тоді як інші країни, навіть з колишнього СРСР, фінансують програми з запліднення на 40%, наша держава надає підтримку лише у межах 3%. І це на тлі того, що загальна народжуваність в Україні різко скорочується. Чернівецька область колись демонструвала 11—12 тисяч пологів на рік, а нині ця цифра ледь сягає 9 тисяч. А створення сім’ї, народження дитини є ключовими навіть у сенсі реформи децентралізації, яка вимагає потужного людського потенціалу. Крім того, народження немовляти демотивує батьків від виїзду на заробітки, свій сімейний життєвий простір вони прагнуть облаштувати тут.

Таких операцій з репродукції в Європі роблять приблизно 1000 на мільйон населення. В Україні це лише 350—400 циклів на мільйон. Ми десь у 7 разів відстаємо і від США, і від Європи, передусім від скандинавських країн, де таких операцій роблять найбільше. Наприклад, в Ізраїлі державою фінансується 16 спроб, доки не буде 2 дітей. У Європі фінансується від 3 до 6 програм страхової медицини. Наш центр, наприклад, може робити у рази більше репродуктивних циклів. Це дозволяє і наше обладнання, і умови, і підбір фахівців. Але, на жаль, державна політика консервативна, а страхової медицини у нас нема», — каже Вікторія Юзько.

Медичний центр «YuZko» буквально нафарширований сучасним медичним обладнанням, попри постійний рух він вражає насамперед затишком.

І також 100-відсотковою стерильністю від кабінету головного лікаря, до операційних та палат. Це і рівень, і висока відповідальність за справу, на яку покладають свої сподівання тисячі українських родин, щастя до яких забарилося. А ще вражають очі жінок, у яких усе вийшло. Таких щасливих очей я не бачив ніколи і ніде. За це варто боротися.

У приймальні очікують на свою чергу кілька жінок, доля яких невдовзі буде визначена. Вони намагаються прикрити свою стурбованість перед зустріччю з лікарями неважливими розмовами. Але сподіваємося: новий рік, що наближається, і прийдешнє Різдво будуть для них щасливими. Святий Миколай у цей важливий дім щороку регулярно навідується.