Приватна фірма, що обслуговує комунальний полігон для утилізації твердих побутових відходів, погодилася прийняти туди велику партію забрудненого піску, який до того використовувався у виробничому процесі на верфі в Чорногорії. Причому один з депутатів міськради встиг виставити в Інтернеті копію гарантійного листа про дозвіл на таку угоду, буцімто підписаного міським головою Володимиром Миколаєнком. Після цього херсонці почали обурюватися, адже полігон заповнений майже вщерть, тому екологічні служби вже кілька разів зупиняли його роботу, даючи потім тимчасові дозволи на завезення туди сміття. 

Підприємство, що обслуговує полігон для утилізації ТПВ, наразі ситуацію із «чорногорським подаруночком» не коментує. Однак автор цих рядків зв’язався із директором Херсонського морського торгового порту Олександром Сухіним. І той підтвердив, що згаданий вантаж уже надійшов.

«Суховантаж із чорногорським піском — майже чотири тис. тонн — справді пришвартувався біля нашого термінала. На нього є весь пакет документів — включно із сертифікатом радіаційної безпеки та підтвердженням того, що пісок не є токсичним. Інакше ми б його просто не прийняли», — зауважує Олександр Сухін.

Утім, з’ясувалося, що з документами не все так просто. І згадуваний гарантійний лист від градоначальника, який і дав поштовх скандалу, може бути підробкою. Принаймні такою є позиція міського голови Херсона Володимира Миколаєнка. «Я особисто був у порту, і на власні очі пересвідчився, що вантаж із 3,6 тис. тоннами чорногорського піску справді існує. Але гарантійний лист, копія якого гуляє Інтернетом, є фальшивим, — наголосив він у бесіді з власкором «Голосу України». — По-перше, печатка, що нею скріплено «документ», не використовується ще з минулого року, і має бути знищена. Лист чомусь надруковано на бланку для рішень міськвиконкому, та й підпис не мій, хоча схожий. По-друге, гарантувати прийом сміття на полігон я взагалі не маю права — таке рішення було б перевищенням повноважень міського голови. До мене вже звернулися працівники податкової служби й СБУ, котрим я надав необхідні пояснення. Митницю просимо не випускати пісок з порту, доки триває перевірка всіх обставин цієї каламутної історії».

Пісок з Чорногорії начебто потрібен на полігоні задля пересипання ним побутового сміття. Адже серед таких відходів чимало органіки, яка перегниває, виділяючи газ. Той є легкозаймистим, і саме через нього на звалищі регулярно спалахують пожежі, а отруйний дим несе на житлові квартали обласного центру. Піском шари органіки можна перекрити, адже він не горить. Але сумнівно, що для цього треба було його везти аж із берегів Адріатики.