На знімку: у Гуменецькій ОТГ протягом року відкривається вже друга сільська амбулаторія.

У сільської медицини Хмельниччини справжні «жнива». Область підбиває перші підсумки виконання одного з етапів програми «Доступна медицина». Протягом останнього місяця до ладу стала вже восьма нова амбулаторія. Цього разу лікувальний заклад відкрили у Кам’янець-Подільському районі у селі Голосків. Ним користуватиметься три тисячі мешканців чотирьох сіл Гуменецької об’єднаної територіальної громади.

Це успішна громада. Нещодавно там відкрили амбулаторію, яку ОТГ облаштувала за власний кошт. Тепер до неї додалася ще й та, що збудована за підтримки держави. Все в ній, як і передбачалось: двоє сімейних лікарів та педіатр. Для лікаря є житло і транспорт. А для пацієнтів діятиме денний стаціонар. Обладнання відповідає сучасним вимогам. Найближчим часом хочуть запровадити ще й телемедичні послуги.

Загалом згадана медична програма передбачає введення в дію 27 нових амбулаторій, з яких 19 — в об’єднаних територіальних громадах. Приблизно рік знадобився одним, щоб повністю впоратися з роботами. Інші вже на фінішній прямій. Тож кількість амбулаторій, котрі здебільшого розраховані на сільське населення, значно поповниться.

Однак повністю зняти проблему медичного обслуговування не вдається навіть при використанні таких новацій. Ані збудовані приміщення, ані службове житло і транспорт не можуть до кінця розв’язати проблему із забезпеченням медичних закладів спеціалістами. Яскравим прикладом цього стала ситуація, що виникла у Новоушицькій ЦРЛ. Там змушені йти на тимчасове зупинення роботи одного з дитячих відділень через те, що в ньому нікому працювати.

Про це лікарня вже повідомила місцеву селищну раду. У надісланому до неї листі йдеться про те, що з початку листопада не працює дитяче соматичне відділення та палата ранньої реабілітації для дітей з особливими потребами через те, що довгий час хворіє єдиний у закладі лікар-педіатр. Як сказано, забезпечити надання стаціонарної та невідкладної медичної допомоги дитячому населенню району лікарня не має змоги.

Селищна рада розділяє цю стурбованість, бо кожна дитина має право на медичну допомогу, і ніхто не може бути позбавлений доступу до надання якісних медичних послуг. Тож пообіцяла, що не залишиться осторонь. Але як практично розв’язати проблему?

Найімовірніше, знайдуться фахівці, котрі готові працювати за сумісництвом, а водночас влада зможе виділити кошти на оплату їхньої праці.

Але знайти такий вихід вдається не скрізь. Особливо, коли йдеться про медицину у віддалених селах. Молоді спеціалісти не надто поспішають туди на роботу, й їх навіть не спокушає тамтешнє житло. Водночас і число тих медиків, що мають не одне десятиліттю стажу роботи, стає дедалі меншим. Тож найближчим часом владі на місцях доведеться добре думати над тим, чим привабити медичних працівників, щоб ті не поспішали з сіл і райцентрів до великих міст.

Хмельницька область.

Фото надано автором.