Сергій Кальченко, Ірина Венедіктова. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Ранкове засідання 19 грудня

Верховна Рада 330 голосами ухвалила в цілому Виборчий кодекс України з урахуванням пропозицій Президента. Представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук, який представляв позицію глави держави, зазначив, що ухвалений парламентом минулого скликання Виборчий кодекс України з низки причин не міг бути підписаний у запропонованій редакції.

«Президент, підтримуючи в цілому зведення в єдиний кодифікований законодавчий акт усіх виборчих процедур, наголошує на тому, що Виборчий кодекс має забезпечити належну регламентацію виборчого процесу на демократичних засадах. Однак кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції та не враховують останні позитивні зміни щодо виборчого законодавства», — наголосив він та підкреслив, що попри задеклароване запровадження виборчої системи з відкритими списками, кодекс містить положення, які характерні для систем із закритими списками. Зокрема, частиною першою статті 353 кодексу передбачено, що політична партія, яка набрала 5 і більше відсотків голосів виборців, гарантовано отримує 10 депутатських мандатів. «Фактично кодекс допускає можливість після набрання ним чинності застосування положень законодавства, яке втратить чинність», — зазначив Руслан Стефанчук та повідомив, що Президент пропонує ухвалити Виборчий кодекс з урахуванням його зауважень.

Співдоповідач, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко зазначила, що комітет рекомендував врахувати всі пропозиції Президента та ухвалити Виборчий кодекс України в редакції від 17 грудня 2019 року в цілому як закон.

На початку засідання Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав із Днем Святого Миколая та повідомив, що діти, які напередодні побували в парламенті, залишили кожному народному депутату свої побажання. «Усім бажаю, щоб ці побажання збулися та щоб наступного року діти так само щиро вам писали і бажали успіхів, і щоб вам у наступному році вдалося реалізувати те, що написано у цих побажаннях», — сказав він та, оголосивши на вимогу «Батьківщини» та «Голосу» перерву, запросив керівників фракцій для консультацій.

Після її завершення народні депутати продовжили розгляд поправок та ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг (№ 2490-1), які спрямовано на приведення законодавства у відповідність до рішення Конституційного Суду, яким деякі положення Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» визнано неконституційними.

На пропозицію голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса парламентарії підтримали шість поправок до законопроекту. «Цей законопроект є збалансованим. Ми проводили консультації із Європейським Союзом та отримали лист підтримки від Енергетичного співтовариства», — повідомив він. Після цього 265 народних депутатів підтримали ухвалення законопроекту № 2490-1 в цілому. Також в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Митного кодексу України (щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481, № 2288), який відтерміновує до 31 грудня 2019 року введення в дію штрафів за порушення митних правил під час ввезення «євроблях» в Україну.

У першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою, № 2513).

Насамкінець головуючий оголосив до розгляду законопроекти про державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

Із заявою виступила народний депутат Ірина Геращенко («Європейська солідарність»), яка наголосила, що в середу в Мінську відбулося останнє в цьому році засідання Тристоронньої контактної групи та робочих груп, під час якого представники РФ та контрольовані нею бойовики повністю перекреслили домовленості під час саміту в «нормандському форматі».