У центрі — Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

 


Під час засідання.​

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Кабінет Міністрів контролює фінансову ситуацію і ми плавно та спокійно закінчимо 2019 рік. А також увійдемо в рік 2020-й, який стане роком зростання і принесе більше добробуту громадянам. Про це заявили урядовці на годині запитань до уряду. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук запевнив, що пенсії вже профінансовані, а зарплати профінансують упродовж тих останніх семи фінансових днів, які залишилися до кінця року. Так само не буде проблем із соцвиплатами та субсидіями. А із капітальними видатками справді є певні проблеми. Так, головний урядовець фактично визнав, що грошей на все поки що не вистачає.

«У нас перезапускаються два нових органи — податкова та митниця, — сказав Прем’єр-міністр. — Чутки про те, що вони погано працюють чи не виконують план — це неправда. Протягом останніх двох місяців митниця навіть перевиконує план і робитиме це й надалі. Нас намагаються максимально качати для того, щоб ми сварилися і не довіряли один одному. Закликаю зберігати спокій. Насправді, у нас все зовсім не погано». Він наголосив, що закривати рік із чужим бюджетом важко. Крім того, негативно на кошторисі позначається і курс гривні та кон’юнктура цін на енергоносії.

Водночас О. Гончарук заявив, що нині уряд має тільки дві складні позиції, які не стосуються бюджету прямо. Передусім це заборгованість із зарплати перед шахтарями. Окрім того, в деяких областях є заборгованість перед освітянами та лікарями.

Здебільшого, зазначив він, ідеться про випадки, коли держава гроші перерахувала, але до кінцевого призначення вони не дійшли. «Тому ми будемо розбиратися із бюджетною дисципліною та з’ясовувати, хто винен у тому, що гроші виділили, а до адресатів вони не дійшли», — заявив О. Гончарук.

Міністр фінансів Оксана Маркарова не заперечила, що Кабмін має справу із факторами, які призвели до недовиконання окремих частин доходної статті. Втім, зауважила вона, панікувати не варто. «Зрозуміло звідки це недовиконання прийшло, — наголосила О. Маркарова. — І ми вживаємо заходів для того, щоб профінансувати всі видатки». Передусім ідеться про так звані захищені видатки (а це пенсії, медикаменти, соціальні виплати тощо).

На Погоджувальній раді народні депутати домовилися, що під час урядової години обговорюватимуть питання, пов’язані з вирішенням конфлікту на сході країни в контексті «нормандської зустрічі».

Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар наголосив, що крайній саміт «нормандської четвірки» засвідчив нашу відданість підходу до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. «У цьому контексті ми надзвичайно вдячні нашим партнерам із Франції та Німеччини за надану підтримку», — сказав він. За словами представника міністра, тепер маємо «примусити Кремль до виконання домовленостей, досягнутих у Парижі». Наша країна вже почала виконувати свою частину, наголосив він. А саме — Верховна Рада вже проголосувала за продовження закону про дію особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. «Сама по собі зустріч лідерів «нормандської четвірки» не може розглядатися як підстава для послаблення політичного чи санкційного тиску на Москву, — зауважив       В. Боднар. — Головне для нас забезпечити міжнародну солідарність для того, щоб змусити Російську Федерацію повноцінно забезпечити виконання взятих зобов’язань».

Після завершення години запитань до уряду на вимогу двох фракцій з трибуни виступив Андрій Кіт (група «Довіра»). Він висловив сумнів з приводу того, що фінансова ситуація в країні стабільна і вибачився перед виборцями за те, що голосував за призначення Олексія Гончарука на посаду Прем’єр-міністра.

Володимир Ар’єв (фракція «Європейська солідарність») звернув увагу, що саме під час його виступу в редакції одеського телеканалу «Думская ТВ» ведуться обшуки. Парламентарій назвав це прямим політичним тиском на незалежний ЗМІ.

Учора народні депутати проголосували в другому читанні та в цілому проект змін до низки законів, що регулюють трансплантацію анатомічних матеріалів людині. Заступник голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва наголосила, що цей документ дасть старт для побудови сучасної та ефективної системи трансплантації в нашій країні.

Тоді за процедурою ad hoc розглянули в першому читанні проект змін до Закону «Про Державний бюджет на 2020 рік» щодо Фонду розвитку підприємництва. Представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук поінформував, що ці зміни дозволять забезпечити доступне кредитування для малого бізнесу. Для цього передбачається збільшити надходження до спеціального фонду Державного бюджету за рахунок коштів від дострокового погашення векселів фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Обсяг — два мільярди гривень. А Міністерство фінансів зобов’язують профінансувати нову програму — Фонд розвитку підприємництва. Цей документ прийняли в першому читанні й більшістю голосів вирішили готувати його до другого читання за скороченою процедурою.

На вимогу двох фракцій з трибуни виступив голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич. Він повідомив, що вперше в нашій країні під час проведення слідчих дій в редакції довелося зупинити мовлення телебачення «Думская ТВ». Відтак, на наступне засідання комітету запросять представників телеканалу і НАБУ для того, щоб розібратися, яка ж була необхідність у таких діях, наголосив парламентарій.

Без обговорення народні депутати проголосували за те, щоб дати можливість своєму колезі Сергію Мандзію увійти до складу Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Учора в другому читанні та в цілому ухвалено проект змін до низки законодавчих актів, які стосуються невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я  (№ 2428). За процедурою ad hoc також ухвалили проект змін до розділу ІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» з приводу визначення розмірів посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників правоохоронних та інших органів державної влади. Дали зелене світло ще низці документів у першому читанні. А також проголосували за схвалення постанови про затвердження голови та складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України. Без обговорення в другому читанні та в цілому схвалили зміни до статті 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які стосуються забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних Сил України на отримання статусу учасника бойових дій (№ 1197). А також до статті 13 цього закону щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб з інвалідністю внаслідок війни (№ 1198).

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оприлюднив заяву про вихід із групи «За майбутнє» народного депутата Владіслава Поляка.

Наприкінці засідання заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк почала оголошувати депутатські запити. Їх надійшло 288, однак не всі вдалося озвучити. Рівно о 14.00 Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, привітавши всіх із прийдешніми святами, закрив ранкове засідання.

Учора вітали з днем народження Соломію Бобровську, Олега Семінського та Дмитра Шпенова.