Головними темами грудня стало досягнення попередніх домовленостей щодо підписання нової програми підтримки України з боку Міжнародного валютного фонду та про укладення нової угоди щодо транзиту російського газу.

У першій декаді грудня стало відомо, що під час телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою досягнуто попередньої домовленості про підписання нової трирічної програми підтримки України обсягом у 5,5 мільярда доларів.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук назвав символічним отримання цього повідомлення саме на 100 днів діяльності уряду. «Підтримка з боку таких великих системних інституцій — маркер довіри до країни. А отже, для нас будуть дешевші ресурси. Для всього бізнесу і всіх українців це означає, що економіка зростатиме швидше, буде більше робочих місць, вищі зарплати», — сказав він.

Міністр фінансів Оксана Маркарова також підкреслила, що нова програма — це сигнал для українського та міжнародного бізнесу, що Україна на базі макроекономічної стабільності прискорить економічне зростання. «На цьому шляху ми маємо повну підтримку наших офіційних фінансових партнерів», — сказала вона та додала, що досягнення угоди з МВФ відкриває шлях до отримання 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги з боку ЄС.

Очікується, що нову кредитну програму для України рада директорів МВФ затвердить уже в першому кварталі наступного року. За словами голови правління Національного банку Якова Смолія, це пов’язано із графіком засідань ради директорів МВФ. Водночас поряд із заявами про вражаючий прогрес, якого Україна домоглася в питанні просування реформ, представники МВФ також наголошують, що для ухвалення остаточного рішення Україна має виконати низку попередніх вимог. «Ми погодилися з Президентом, що економічний успіх України залежить від дотримання законності в країні, скорочення впливу інтересів певних осіб, захисту тих досягнень, які були отримані після очищення банківського сектору України і повернення коштів платників податків, витрачених унаслідок банкрутства банків», — повідомила К. Георгієва.

Про розблокування переговорів щодо транзиту газу було домовлено 9 грудня під час двосторонньої зустрічі Володимира Зеленського з Володимиром Путіним. «Ми досягли своєї мети в газовому питанні — вивели питання транзиту газу за межі обговорення ситуації на Донбасі. Не домовилися про контракт, але цього і не мало відбутися в Парижі», — сказав прем’єр та додав, що це відкриває шлях до переговорів щодо укладення контракту. І вже 20 грудня під час тристоронніх консультацій представників України, Росії та Єврокомісії було досягнуто принципових домовленостей щодо транзиту російського газу та врегулювання взаємних претензій. Зокрема, підписаний у Мінську протокол передбачає підписання контракту про транзит російського газу до європейських країн терміном на п’ять років з можливістю пролонгації ще на 10 років. При цьому мінімальний обсяг транзиту газу у 2020 році має становити 65 мільярдів кубометрів, а наступні чотири роки — по 40 мільярдів кубометрів. Крім того, «Газпром» погодився виплатити Україні 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу, а «Нафтогаз України» зобов’язався відкликати позов до «Газпрому» на понад 12 мільярдів доларів.

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, коментуючи підписання протоколу, насамперед наголосив на збереженні транзиту на наступні п’ять років. «Транзит через Україну буде принаймні найближчі п’ять років. Росіянам не вистачило буквально «декількох днів», щоб добудувати «Північний потік-2» і пустити газ в обхід нашої ГТС. Нам дуже допомогла позиція США в цьому питанні», — зазначив він та зауважив, що саме тому українська сторона затягувала із зустріччю та рішеннями щодо протоколу, бо вже знала, що оборонний бюджет США буде підписаний із запровадженням санкцій проти компаній, які будують «Північний потік-2». За оцінками міністра, орієнтовний прибуток, з яким Україна вийшла внаслідок підписання протоколу, — це приблизно 18 мільярдів доларів за п’ять років (майже 3 мільярди доларів за Стокгольмським арбітражем та орієнтовно 3 мільярди доларів за транзит на рік протягом п’яти років).

Учора у Відні розпочався наступний етап переговорів, під час якого узгоджуються передбачені протоколом угоди про врегулювання взаємних претензій та про організацію транзиту російського газу до європейських країн. Зокрема, «Оператор ГТС України» має узгодити договір про взаємодію з мережами «Газпрому», що має стати першим кроком для створення технічної можливості продовження транзиту російського газу після 1 січня 2020 року.

До речі, днями НКРЕКП ухвалила остаточне рішення про сертифікацію ТОВ «Оператор ГТС України», видала йому ліцензію на право провадження господарської діяльності з транспортування природного газу з 1 січня 2020 року та встановила тарифи на послуги транспортування природного газу, в тому числі для точок входу і виходу з ГТС на 2020—2024 роки. «Ми стали повноцінним європейським оператором ГТС. Тепер це остаточно: незалежний український оператор запрацює з 1 січня 2020 року. Але попереду ще дуже багато роботи», — прокоментував це рішення гендиректор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

Отже, з української сторони створено всі умови для підписання договору про транзит російського газу до європейських країн. Очікується, що це може відбутися впродовж найближчих днів. Щоправда, як зауважив О. Оржель, Росія — це такий партнер, який може в останній момент відмовитися від підписання договору. «Чи готові ми до цього? Так. Але якщо це відбудеться, то всі іміджеві втрати понесе «Газпром», — сказав він та підкреслив, що в такому разі під тиском Європи опинимося вже не ми, а «Газпром».