Цю інтерактивну виставку вам захочеться відвідати не раз і не двічі. Особисто я після першого візиту і детального огляду експозиції була в такому захваті, що вже за тиждень повернулася сюди з друзями. І не виключено, що приїду ще. Оскільки виставка-подорож «Україна WOW», яка відчинила свої двері у листопаді і мала тривати до кінця грудня, викликала такий ажіотаж у відвідувачів, що організатори вирішили продовжити її на січень. Отже, будете на Центральному залізничному вокзалі в Києві — обов’язково завітайте на 14-ту колію до нового артпростору в приміщенні колишнього багажного відділення! А оскільки за статистикою третина українців ніколи не виїжджала за межі свого регіону, то для декого виставка може стати ще й приводом завітати до столиці і взагалі розпочати мандрувати.

На виставці з вами неодмінно стануться три справжні дива. По-перше, ви вирушите в інтерактивну подорож нашою державою і в просторі, і в часі. По-друге, згадаєте або відкриєте для себе унікальні її перлини: географічні, мистецькі, історичні! А по-третє, ви достеменно заново шалено закохаєтеся в рідну державу. Бо Україна — це WOW! І оцей вигук захвату — не лише пошанування досягнень минулого, не тільки наше щоденне ставлення один до одного і до рідної країни, а й потужний ресурс на нові великі й малі звершення в майбутньому!

Будь-які спроби перерахувати всі цікавинки виставки будуть марними, тому згадаю про ті, що вразили особисто мене (а ви напишіть нам про свої). Отже, тут можливе... навіть неможливе.

Відчути себе малюком, який вперше потрапив у купе вагона і якому все навколо видається велетенським і загадковим. Або сісти біля «вікна» у потягу № 45/46 і за 10 хвилин помилуватися краєвидами восьми областей України. Насправді ж найдовший маршрут від Лисичанська до Ужгорода завдовжки 1646 км потяг долає за 31 годину.

Почути країну. На виставці все звучить! Окрім стукоту вагонних коліс, лунатиме голос трембіти, шепіт моря, щебетання пташок, арії Соломії Крушельницької, старовинні народні співанки, просто людські розмови про мрії. Одягайте навушники, натискайте на кнопки, заходьте у потаємні кімнати, прислухайтеся...

Доторкнутися до історії. Побачити не лише срібні гривні часів Русі, а й першодруки — «Апостол» Івана Федорова 1574 року, «Требник» Петра Могили 1646 року. Побачити барочні царські ворота XVIII століття. Дістати із закутків пам’яті імена князів, меценатів, художників, літераторів, і навіть... поворожити на сковороді Григорія Сковороди.

Зрозуміти багато чого... Адже коли вдивляєшся в 9 квадратів зі зразками українських ґрунтів (не лише чорнозему, а й глини, суглинків, супісків, черепашнику, торфу), то точно усвідомлюєш, чому на нашу безцінну землю є стільки ласих та охочих... Адже Україні належить третина світового запасу найродючіших земель — чорноземів. Загалом у нас 28 типів та понад 650 видів ґрунтів!

Сфотографуватися. Вам напевне захочеться завмерти біля сяючої бурштинової стіни, дізнатися, як народжується цей «жар-камінь» і, звісно ж, зробити селфі. Втім, бажання фотографувати у вас не зникатиме аж до виходу з артпростору площею понад 3000 кв. м. Інсталяція «Український Інь-Янь» із солі й антрациту, точна копія Тунелю кохання в Клевані, хата-мазанка з розписом Поліни Райко... Ці фото обов’язково стануть хітами на ваших соцсторінках.

Відкрити нові сторінки мистецтва. 10 малюнків-літер української абетки самого Георгія Нарбута. Останній автопортрет Казимира Малевича — автора «Чорного квадрата». Чотири роботи всесвітньо відомого скульптора-новатора Олександра Архипенка — киянина, котрий став легендою американського мистецтва, — вперше привезено на Батьківщину.

Політати! Так-так! Прикладаєте до очей інтерактивні окуляри і летите... Навколо вражаючої Батьківщини-матері, над дивовижним урочищем Каскади й озером Синевир, усередині найбільшої в Європі доменної печі «Дев’ятки»! Не менш зачарує політ над віртуально відновленим Невицьким замком, який насправді давно вже стоїть у руїнах.

Зазирнути у незвичайні камери схову. Тут і справді може запаморочитися від вражень. Адже замість валіз ви знову-таки побачите безліч приводів для гордості за Україну.

Перевірити себе. Пройдіть оригінальне тестування на знання рідної держави чи «який ви регіон України?», візьміть участь в озвучуванні мультфільму. Отримайте посвідку «культурного амбасадора» і сміливо вирушайте у вагон-ресторан. Так-так, вагони, локомотиви — невід’ємні експонати виставки. Є навіть рожевий вагон, де можна не лише зробити фотосесію, а й почути сни...

Важлива ремарка. Артпростір полишаємо з відчуттям неймовірної гордості за свою державу. Майже кожен експонат виставки промовляє: «Україна має найбільші поклади копалин...», «українці першими винайшли, зробили, досягли...» та інші підтвердження, що Україна — це... ну, ви вже знаєте. І передусім за цей ефект WOW від імені всіх відвідувачів хочеться подякувати організаторам — «Укрзалізниці» та агенції Gres-Todorchuk. Як розповіла кураторка проекту Ярослава Гресь, над ним працювало понад двісті фахівців: мистецтвознавців, дизайнерів, архітекторів, медіахудожників, редакторів... Одне слово, зроблено з любов’ю!

Фото автора.