Переддень та початок Нового року минули в Польщі під знаком дискусії-відповіді на черговий виток антипольської інформаційної атаки Кремля у площині історичної політики та історичної пам’яті, яку здійснив особисто російський лідер Володимир Путін.

Маються на увазі фейкові вкидання в інформаційний простір, зроблені ним нещодавно «у відповідь» на вересневу резолюцію Європарламенту щодо Другої світової війни. Суть зводилась до того, що причиною війни став не пакт Ріббентропа-Молотова (23 серпня 1939 р.), а Мюнхенська угода (30 вересня 1938 р.), а «відповідальність за вибух війни несе Польща». Проте хаотичний, на перший погляд, набір тез із цитатами з «оригінальних документів» та обіцянкою систематизувати їх у статтю - це ніщо інше, як майстерна багатоходівка, що, за твердженням МЗС Польщі, «мала на меті «вбити клин» між Польщею та її західними партнерами, і добитися того, щоб «політика пом’якшення ставлення до Росії» стала політикою всього Євросоюзу».

Проте реакція була радше несподівана для Кремля.

Із спеціальною заявою з цього приводу виступив голова польського уряду Матеуш Моравецький, який назвав слова Путіна «абсолютно свідомою брехнею на тему Польщі» та намаганням приховати суттєві поразки, яких Росія зазнала впродовж останніх тижнів у контексті міжнародного тиску, пов’язаного з діями влади у Москві, котрий стосується не історичного плану, а якнайбільш сучасної геополітичної сцени: провал спроби цілковитого підпорядкування Білорусі, чергове продовження санкцій ЄС, накладених за безправну анексію Криму, а також переговори в «нормандському форматі», які не тільки не принесли скасування санкцій, а натомість додалися нові жорсткіші, цього разу з американської сторони, що значно ускладнюють реалізацію проекту «Північний потік 2».

Історичний аналіз «пропагандистської брехні Кремля», яка «бере приклад з найгірших зразків періоду сталінізму», аргументовано представив у своїй заяві польський Інститут національної пам’яті. В ній, зокрема, наголошується, що «порівняння далеких від ідеалу польсько-чехословацьких відносин 1918-1938 рр. з реалізованою тоталітарним Радянським Союзом імперською політикою знищення цілих незалежних держав та поневолення інших народів є доказом невігластва або свідомого бажання маніпулювати фактами».

Маніпуляції Кремля розпізнали і розкритикували не лише поляки. Так американський посол у Польщі Джоржетт Мосбахер написала в Твіттері: «Дорогий президенте Путін, Гітлер і Сталін досягли змови, щоб розпочати ІІ світову війну. Це факт. Польща була жертвою цього жахливого кроку».

«Пакт Ріббентропа-Молотова служив підготовці злочинної агресивної війни гітлерівської Німеччини проти Польщі. СРСР спільно з Німеччиною брав участь у цьому брутальному поділі Польщі», - заявив у відповідь на слова Путіна посол ФРН у Польщі Рольф Нікель. Не залишився осторонь також посол Ізраїлю у Варшаві Александер Бен-зві, який, оцінюючи історію розв’язання Другої світової війни, наголосив, що «її почала Німеччина, а Польща була першою жертвою цієї війни, потім були інші країни». Британський історик Роджер Мурхаус (автор дослідження «Польща 1939 р. Перші проти Гітлера») назвав ідею приписати Польщі відповідальність за вибух Другої світової війни недоречною, бо ця країна є однією з її найбільших жертв.

На думку експертів-міжнародників груднева «реакція» Путіна на вересневу постанову ЄП спричинена наближенням 75-ї річниці визволення нацистського концтабору Аушвіц, на заходи з нагоди цієї дати, що відбудуться в Польщі, не був запрошений В. Путін, котрого, однак, запросили на конференцію присвячену Голокосту, що відбудеться напередодні в Єрусалимі. «Він (Путін. - Ред.) вважає, що зараз відповідний момент, аби розпочати такого роду кампанію маніпуляції історією для того, щоб підготувати ґрунт під створення нового наративу, що Польща, яка в ЄС є найбільшим прихильником твердої політики стосовно Росії, є державою, якій інші європейські партнери не повинні довіряти з огляду на те, що це фашистська, антисемітська країна», - пояснює заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблоньскі.

У польському зовнішньополітичному відомстві переконані, що ці атаки триватимуть й надалі, у контексті підготовки Москви до святкування 75-ї річниці Перемоги: «Ці дії свідчать про намагання викликати нову дискусію щодо причин вибуху Другої світової війни, аби європейські держави почали заново дискутувати про те, хто був на боці добра, а хто на боці зла, при цьому Радянський Союз мав би бути виключно в ролі визволителя».

Довідково

У ході великої щорічної прес-конференції та неформальної зустрічі з лідерами країн СНД В. Путін зробив кілька «історичних викладок у відповідь» на вересневу резолюцію Європейського парламенту щодо розв’язання Другої світової війни. Суть вкидання зводилась до того, що причиною війни став не пакт Ріббентропа-Молотова (23 серпня 1939 р.), а Мюнхенська угода (30 вересня 1938 р.). Далі тези оновленого старого (тобто радянського) путінського проекту «викладу історії» такі: Радянський Союз «нічого в Польщі не забирав» (в світовій історичній науці задокументовано, що початок війни спричинив поділ Польщі між ІІІ Рейхом та СРСР на підставі таємного протоколу до пакту Ріббентропа-Молотова про розподіл сфер впливу. - Ред.), більше того «відповідальність за вибух війни несе саме Польща», яка, скориставшись Мюнхенською угодою, взяла участь у поділі Чехословаччини. Як один із «доказів» співпраці довоєнної Польщі з ІІІ Рейхом, В. Путін навів цитату тодішнього польського посла в Берліні, який нібито обіцяв встановлення пам’ятника Гітлеру у Варшаві, коли б той відправив польських євреїв на знищення до Африки. Проте хаотичний, на перший погляд, набір тез із цитатами з «оригінальних документів» та обіцянкою «систематизувати їх у статтю» - це ніщо інше, як майстерна багатоходівка, що має на меті викликати антипольські настрої в низці країн, як мінімум у країн-сусідів, а також в Ізраїлі, з яким у Варшави була досить гостра історична дискусія взимку 2018 року, пов’язана з внесенням змін до закону про польський Інститут національної пам’яті, або хоча б у єврейських спільнотах в різних країнах. Розраховували в Кремлі також на те, що це вкидання спричинить гостру внутрішню польську дискусію. Проте на даному етапі план не спрацював: і всередині Польщі, і на міжнародній арені слова кремлівського лідера та низку заходів російського зовнішньополітичного відомства в тому самому ключі зустріли осудом, а маніпулятивні спроби розвінчали.

Фото:wz.lviv.ua